42-årig man skickade sprängladdning – misstänks för mordförsök

avJenny Rydberg

Mannen fördes till Sverige med thailändsk polis och greps av Säpo på Arlanda.

Han misstänks för 26 fall av grovt olaga hot och ett fall av mordförsök.

– Han har framställt ett explosivt föremål. Det är oklart om det har skickats till England eller lämnats där, säger kammaråklagaren Eva Wintzell.

Det var i lördags morse som den 42-årige mannen, som har varit häktad i sin frånvaro sedan slutet av april, greps på Arlanda.

– Det är en sprängladdning som hade kunnat orsaka att någon kunde ha dött, men den har inte smällt av och ingen blev skadad, säger Eva Wintzell.

Enligt Eva Wintzell har föremålet lämnats eller skickats till ett företag i England.

– Han har framställt ett explosivt föremål. Det är oklart om det har skickats till England eller lämnats där. Misstanken är att han har tillverkat det i Gullspång i Sverige, säger Eva Wintzell.

Mannen är även skäligen misstänkt för 26 fall av grovt olaga hot.

– Det misstänkta mordförsöket har ingen koppling till det som gäller hot mot statsråd i Sverige. Det är en annan händelse, säger Eva Wintzell.

42-åringen misstänks för att ha skickat hotfulla brev, som innehöll pulver, till svenska ministrar.

– Säkerhetspolisen har bedrivit en förundersökning under en längre tid mot den här personen, vilket har lett fram till gripandet och häktningen i lördags, säger Dag Enander vid Säpos presstjänst.

Mannen greps av Säpo tidigt på lördagsmorgonen, efter att han landat i Sverige med ett plan från Thailand. Mannen eskorterades av planet av thailändsk polis.

– Det vi kan kommentera och delge nu är att misstanken om försök till mord riktar sig till en målsägare i Storbritannien. Den andra brottsmisstanken gäller flera fall av grovt olaga hot mot personer i Sverige, bland annat personer i centrala statsledningen, säger Dag Enander.

– Det är vår uppgift är att skydda den centrala statsledningen, dit ministrar tillhör, fortsätter han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Säpo