Vändningen: Sedlarna kommer inte tryckas i Sverige

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenska sedlar ska inte tryckas på Malta, enligt Riksbanken.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Svenska sedlar ska inte tryckas på Malta, enligt Riksbanken.

Riksbanken tänker inte låta de svenska sedlarna tryckas på Malta efter att tryckeriet valt att flytta verksamheten dit, uppger de i ett pressmeddelande.

Däremot kan andra europeiska länder bli aktuella.

– Det finns andra leverantörer som lever upp till kraven, men de ligger inte i Sverige och sedlarna behöver inte med nödvändighet tryckas i Sverige, säger Christina Weishammar, avdelningschef på Riksbanken.

I förra veckan blev det klart att tryckeriet i Tumba där svenska sedlar tillverkats sedan 1755 går i graven. 170 anställda varslas. Företaget Crane AB, som övertog tryckeriet av Riksbanken 2002, ska flytta verksamheten till Malta.

– Det är en del av Tumbas och Botkyrkas själ som man har byggt upp kring Tumba bruk. Det klart att jag tycker att det är väldigt beklagligt, har Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka tidigare sagt till Aftonbladet.

Men Riksbanken vill inte att de svenska sedlarna ska tryckas på Malta framöver. Däremot kommer de inte heller att tryckas i Tumba.

– Det vi kommit fram till att i vårt avtal står det att sedlarna ska tryckas i Tumba. Så kommer det inte bli i och med att Crane lägger ner. Vi är tillbaka på ruta ett, säger Christina Weishammar, avdelningschef för Riksbanken till Aftonbladet.

De företag som förutom Crane AB levde upp till riksbankens krav under förra upphandlingsrundan är företag med tryckeri baserade i Storbritannien, Tyskland och Frankrike uppger hon. När Crane flyttas finns inget sedeltryckeri i Sverige, om ingen ny aktör ger sig in på marknaden.

– Det finns andra leverantörer som lever upp till kraven, men de ligger inte i Sverige och sedlarna behöver inte med nödvändighet tryckas i Sverige. Vi har ett gäng tuffa krav som de här leverantörerna klarar av, säger Weishammar.

Enligt TV4 Nyheterna som granskat bolaget, har tryckeriet på Malta kopplingar till en tjänsteman som misstänks för penningtvätt.

”Konstigt om det är utomlands”

Beslutet om att flytta tryckeriet har kritiserats från politiskt håll. Bland annat har den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson ställt en skriftlig fråga till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Om regeringen inte ändrar regelverket och säkrar att svenska sedlar trycks i Sverige är Moderaterna beredda att lägga fram ett sådant förslag, uppger Olsson för Aftonbladet.

– Min tro är att man behöver ha ett sedeltryckeri som finns i Sverige rent fysiskt. Det känns väldigt konstigt om det är utomlands. Man bör se över regelverket och värna krisberedskapen. Även om vi inte använder papperspengar dagligdags så måste vi tänka på vad som händer vid en kris, säger Lotta Olsson (M) till Aftonbladet.

Det är en fråga som har diskuterats på Riksbanken uppger Christina Weishammar.

– Krisberedskapsfrågan blir allt mer aktuell. Det vi ser över där är säkerhetsfrågor av olika slag, till exempel att vi har tillräckligt med sedlar i lager för en kristid då vi behöver mer sedlar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN