Olsson avstår världscup igen

Publicerad:
Johan Olsson.
Foto: BILDBYRÅN
Johan Olsson.

Det blir ingen världscupstart den här helgen heller för Johan Olsson. Han beslutade före avfärd till slovenska Rogla att stanna hemma i Östersund.

Även paret Anna Haag och Emil Jönsson och Calle Halfvarsson avstår.

Efter segern i världscuppremiären den 19 november och minitouren i Kuusamo helgen efter har Johan Olsson inte kunnat tävla på grund av rossliga luftrör. Den tilltänkta comebacken i slovenska Rogla avskrevs på fredagsmorgonen.

– Jag gjorde en riktig test i onsdags och kände att det är lite för tidigt att gå på för hårt. Jag skulle ha åkt ner i går, men bestämde mig för att vänta, säger Johan Olsson till TT på fredagseftermiddagen.

Olsson är inte den enda i svensklägret som hoppar av Rogla-tävlingarna. Calle Halfvarsson halkade under veckan, sträckte sig i ryggen och ska undersökas närmare på hemmaplan. Anna Haag känner av en gammal förkylning, har också lämnat återbud och sambon Emil Jönsson följer hennes exempel. Sprintmästaren Jönsson var trea i sin säsongsdebut i Davos förra helgen, men har också känt sig småförkyld.

Även Björgen står över

Även Marit Björgen hoppar över helgens världscuptävlingar. Den norska skiddrottningen leder världscupen efter en suverän inledning, men har blivit förkyld och vill inte riskera någonting före Tour de Ski, säsongens höjdpunkt med start 29 december.

I lördagens 15-kilometerslopp har Sverige bara fyra herrar med. På damsidan är det bara Haag som lämnat återbud. Fyra åkare, Charlotte Kalla, Hanna Brodin, Maria Rydqvist och Ida Ingemarsdotter, kommer att dubblera och köra både lördagens 10 kilometer och söndagens sprint.

På fredagen blåste det hårt i Rogla och i värmen kämpade arrangörerna med att få klar den mycket avkortade banan. Lördagens masstartslopp kommer att genomföras på en tvåkilometersslinga.

– Med största sannolikhet blir det en rejäl spurtuppgörelese. Det blir en riktigt lätt bana, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Peter Wikström/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN