Mejla

Jennifer Wegerup

Wegerup: Derbyt var rena julgåvan

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Stor fotboll, stora känslor och i slutändan ett Roma som var större än störst

Almanackan visade på andra advent.

Men vi fick ett Rom-derby så underhållande att det var rena julgåvan.

Stor fotboll, stora känslor och i slutändan ett Roma som var större än störst.

Vad kan stå högre på önskelistan än ett välspelat, känslosjudande Rom-derby i decembersol? Lazio och Roma bjöd på en match som hade det mesta, denna italienska ödesdag. Samtidigt som fotbollen spelades runt om i Italien denna vintersöndag gick italienarna också till valurnorna, i folkomröstningen om landets politiska system.

Men när klockan slog för derbydags riktades alla blickar mot Olympiastadion. Curva Sud var en sorgligt halvtom syn på grund av Roma-fansens protester men Curva Nord var fullsatt och böljande blå.

Lazio inledde bäst

”Lazio grande Lazio” sjöng fansen och det var också ett stort Lazio som inledde bäst. Laget kom från nio raka utan förlust och Simone Inzaghi fyllde tränarkostymen väl, med all önskvärd derby-erfarenhet i bagaget. Efter ett tag vaknade dock Roma, visade varför man är tvåa i ligan och bjöd upp till dans. Första halvlek var en ren njutning med allt av spänning och bra fotboll som man kan önska sig, inte det krampaktiga spel som ibland kan infinna sig på derbyna när nervositeten tar över.

I andra halvlek var det istället Roma som tog över mer och mer och påminde oss om att klubben trots allt just nu har en större budget och en dyrare, individuellt skickligare trupp. Eller ros, som det heter på italienaska. Roma-rosen stod i full blom och Lazio pressades ner i planen. Ändå visade hemmalaget sin fina form genom att stå emot. Det krävdes att Wallace skulle dribbla och sjabbla och ge Roma bollen för att Kevin Strootman skulle kunna göra 1-0.

Vackert så, men mindre snyggt var Strootmans beteende efteråt när han drack vatten och passade på att hälla en del på Danilo Cataldi på Lazio-bänken. Cataldi tappade humöret och fick rött kort efter det bråk som sen uppstod. Strootman slapp undan med gult men lär straffas i efterhand. Dumt och onödigt.

Där och då slank ändå matchen definitivt Lazio ur näven, Roma behöll bollen och kontrollen och hemmalaget mäktade inte med att skapa tillräckligt mycket för att reducera. Istället kom 2-0 tjusigt genom Nainggolan.

Kan på allvar jaga Juventus

Lazio-fansen sjönk ihop i Curva Nord men tackades efteråt av spelarna. De ljusblå har i sina unga talanger ett framtidslag och kan mycket väl ligga kvar i det övre skiktet av tabellen, säsongen igenom. Simone Inzaghi gör det bra, bara Lazio nu klarar att snabbt hitta balansen igen efter den svidande förlust ett förlorat Rom-derby alltid är.

Roma vinner striden om huvudstaden för fjärde gången i rad och kan på allvar jaga Juventus i ligatoppen.

Och i Trastevere, Testaccio och alla andra gulröda kvarter runt om i Rom firades det kvällen igenom.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad: