Forskare: Farligt att grilla i aluminiumfolie

Av: Andreas Randhir Granfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Direkt skadligt för kroppen

Foto: KRISTER HANSSON

Att slå in maten i aluminiumfolie innan man lägger den på grillen är ett gammalt knep. Men en ny undersökning visar att aluminiumfolie på grillen kan öka risken för alzheimers och andra sjukdomar, skriver sajten The Conversation.

Genom att slå in mat i aluminiumfolie när det vankas grillat är en väl beprövad metod för att få maten att behålla smak och vätska. Men enligt den egyptiska forskaren Ghada Bassioni, kemiprofessor vid Ain Shams University i Kairo, kan det vara direkt skadligt att grilla sin mat i aluminium.

Kryddstark mat farligast

Det är främst när man grillar syrarik och kryddstark mat som foliet släpper ifrån sig stora mängder aluminium, något som på sikt kan skada. Kroppen klarar av att hantera en viss mängd aluminium, cirka 40 milligram per kilo och dag. Men då vi redan får i oss aluminium genom andra livsmedel så som ost och kryddor samt matlagningsverktyg så som stekpannor och kastruller blir halten aluminium i kroppen för hög.

Ökar risken för alzheimers

Studien visar på flera hälsorisker med överexponering av aluminium. Bland annat har höga halter av aluminium hittats i hjärnvävnaden hos alzheimers-patienter. Det minskar dessutom tillväxttakten på våra hjärnceller samt kan vara farligt för patienter med dåligt skelett och nedsatt njurfunktion.

Rekommendationerna är därför att slänga stekpannor så fort de blir repiga och att sluta grilla med aluminiumfolie.

Publicerad:

LÄS VIDARE