Brevet som krävde Leif Boorks avgång

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

"Förbundet ville inte träffa missnöjda spelare för ett möte"

Foto: TT / Bildbyrån

Efter Leif Boorks uppmärksammade petning av Emma Eliasson.

Nu kan NSD avslöja en stor spricka i landslaget.

Flera tongivande spelare ska ha krävt förbundskaptenens avgång innan sommaren samtidigt som förbundet valt att kväva missnöjet.

Emma Eliasson utsågs till Sveriges bästa ishockeyspelare den gångna säsongen efter att hon som lagkapten fört Luleå Hockey/MSSK till lagets, och hennes, första SM-guld.

Förbundskaptenen Leif Boork var en av de som satt i juryn och han sa i motiveringen att Eliasson var en av de spelare som landslaget skulle byggas kring framöver.

Men månaden senare var backstjärnan utslängd ur landslaget – och enligt uppgifter ska det handla om en utvärdering där Eliassons svar inte uppskattades av förbundskaptenen.

Kontaktade landslagsledningen

Efter den uppmärksammade petningen har det pyrt i Damkronorna men nu kan NSD avslöja hur missnöjet tog fart ordentligt på ett landslagsläger i maj.

Enligt tidningen samlades flera landslagsspelare i ett möte utan ledare där man diskuterade lagets situation som man inte tyckte var bra.

Man slog fast att varken spelsystemet, miljön i laget eller Leif Boorks ledarskap för utvecklingen framåt.

Efter mötet ska man ha kontaktat förbundet för att få till ett möte med den högsta landslagsledningen på deras kontor i Stockholm men utan att lyckas.

Enligt NSD ska anledningen ha varit att förbundet inte ville riskera att media upptäckte ett halvt landslag på deras kontor eftersom sprickan då kunde ha avslöjats.

Förbundet uppmanade istället spelarna att skicka ett mejl och det slog ner som en bomb hos ledningen. Brevet avslutades med ett ultimatum; antingen förändras ledarstaben, eller så lämnar fler än tio av de mest tongivande spelarna landslaget.

Förbundet har förtroende

NSD skriver att förbundet istället för ett krismöte med förbundskaptenen Leif Boork drog igång en övertalningskampanj för att få stjärnorna att stanna.

Förbundet slog i samband med att petningen av Emma Eliasson uppmärksammades i juli fast att man har fullt förtroende för Boork.

– Styrelsen har ansvaret att utse förbundskaptener, vi håller inte på med laguttagningar. Hur han värderar spelare är hans uppdrag. Att skapa de bästa förutsättningarna för sportslig framgång är hans uppdrag. Vi har Leifs fulla förtroende och vi fullföljer de avtal vi tecknar. Frågan om någon ny förbundskapten finns inte på agendan, sa ordförande Anders Larsson till Sportbladet då.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN