Får hård kritik för ny mörkläggning

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägrar svara på frågor om misstänkta kontraktsbrottet, dopningstestet och sponsoravtalet

1 av 2

Misstankar om kontraktsbrott, en redan lurad sponsor och en huvudperson som gått under jorden.

Frågorna blir allt fler men svaren allt färre om omständigheterna kring Therese Johaugs positiva dopningsprov.

Experter, sponsorer och media riktar nu krav på norska skidförbundet och Therese Johaug själv att träda fram och lägga korten på bordet.

Norska VG skriver på onsdagen om det eventuella kontraktsbrott Therese Johaug begick när hon medicinerade sig med salvan innehållande den anabola steroiden clostebol. I avtalet med norska skidförbundet står inskrivet att utövaren måste informera både landslagsläkaren och landslagstränaren när han eller hon inleder en ny medicinering.

Informerade inte tränaren

Regeln är ett sätt att undvika misstag i användandet av medicin men landslagstränaren Roar Hjelmeset blev aldrig informerad i Johaug-fallet.

– Jag var inte i Livigno när det här hände. Jag reste hem dagen innan, säger Roar Hjelmeset till VG och fortsätter:

– Min assisterande tränare (Sjur Ole Svarstad) var där istället. Jag räknar med att han fick de besked som var nödvändiga i det här fallet.

VG:s slutsats är att Johaug antingen begick ett avtalsbrott eller att fler än hon och läkaren Fredrik Bendiksen måste ha känt till medicineringen. Vad som gäller vill dock varken Sjur Ole Svarstad, Johaugs advokat Christian B. Krog eller norska skidförbundets kommunikationschef Gro Eide kommentera för VG.

Det är dock inte bara de som gömmer sig för frågor.

Skidförbundet och AntiDoping Norge har sedan tidigare också vägrat att hörsamma kravet på att Therese Johaugs dopningstest ska offentliggöras, något bland andra SVT:s skidexpert Johanna Ojala önskat. Än så länge vet därför ingen hur höga halter av clostebol norskan egentligen hade i kroppen.

Therese Johaug själv har inte svarat på någon fråga alls sedan nyheten om det positiva dopningsprovet blev känt förra torsdagen. 28-åringen gjorde en egen redogörelse på presskonferensen i Oslo men lämnade podiet innan frågestunden och har sedan dess inte alls uppträtt offentligt.

– Det är väldigt oprofessionellt, säger Trond Blindheim, marknadsföringsexpert och rektor på Högskolan Kristiania till Nettavisen.

Mörkade för huvudsponsorn

Norske pressexperten Gunnar Bodahl-Johansen tror att tystnaden kan bero på en oro från Johaug att förvärra saken. Samtidigt menar Bodahl-Johansen att det är skidstjärnans ansvar att svara på allmänhetens frågor.

– Hela hennes karriär och grunden för hennes inkomster grundar sig utan tvekan på att hon håller en hög profil i det offentliga rummet. Och i en sådan situation har man ett ansvar mot offentligheten. Jag tycker faktiskt, även om det är svårt, att hon borde träda fram och svara på frågor. Allmänheten har rätt att få veta mer om hennes roll i allt det här, säger pressexperten till Nettavisen och varnar för att en fortsatt tystnad bara kommer späda på spekulationerna och ryktena kring Therese Johaug.

Kritik mot Norges tystnad kommer inte heller bara från experter och journalister. Även storsponsorn SpareBank 1 kräver nu att förbundet lägger korten på bordet.

– Som huvudsponsor till en nationalsport blir SpareBank 1 starkt associerat med skidförbundet och därför är det viktigt att våra värden står i harmoni med deras. Vi stöttar öppenhet och god information. Nu förväntar vi oss att landslaget omedelbart går igenom sina rutiner grundligt och därefter ser vi fram emot att få se granskningsnämndens rapport, säger vd:n Jon Oluf Brodersen till TV2.

Kommer tvingas svara på frågor

Förhållandet med sponsorn är sedan tidigare ansträngt då norska skidförbundet mörkade Martin Johnsrud Sundbys dopningsproblematik när treårsavtalet med banken värt 50 miljoner norska kronor signerades den 14 mars 2015. Först 16 månader senare, dagen innan informationen om dopningsbrottet nådde allmänheten, varnades SpareBank 1 trots att norska skidförbundet visste om problemet redan sju veckor innan avtalet skrevs.

– Vi har tagit upp att vi inte var nöjda med att inte informeras tidigare om Martin Johnsrud Syndby-saken, säger Jon Oluf Brodersen till TV2.

Norska skidförbundets kommunikationschef Gro Eide har avböjt TV2:s förfrågan om en intervju kring sponsoravtalet.

Snart måste dock skidförbundet svara på frågor – i alla fall från sina konkurrenter. På onsdagen reser det norska landslaget, utan Therese Johaug, till Val Senales på gränsen mellan Italien och Österrike och då förväntar sig landslagstränaren Roar Hjelmeset ett tufft bemötande.

– Det kommer bli många möten i Val Senales och vi hoppas att vi kommer kunna träffa folk som vi brukar, men vi måste vara inställda på det värsta där också, säger Hjelmeset till NRK.

– Jag hoppas att det inte blir så tufft men om någon har några frågor så ska vi försöka ställa upp och svara på dem.

NRK: Kommer ni skydda utövarna i Van Senales?

– Det är inget vi tänkt på.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM