Håll ut – snart kommer vårvärmen tillbaka

avLeif-Åke Josefsson

NYHETER

Efter regn (eller fredag) kommer sol

1 av 2

Vi får vänta till helgen.

På sol och vårvärme med temperaturer på mellan tio och tolv grader.

I dag och i morgon blir det mest ”inomhusväder” med regn och rusk över södra och mellersta Sverige och snö längre upp i norr.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Martin Hedberg.

Det typiska aprilvädret med ständiga växlingar håller fortfarande landet i sitt grepp.

– Jag har fått rapporter från Norrland om att det regnar, regn som övergår i snö och sedan i regn på nytt. Det är typiskt växlingsväder för årstiden, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Vädercentralen.

Norrland får vinter

Just mellersta och norra Norrland får i dag torsdag en typisk sådan vinterhälsning.

– Det är svårbedömt hur stor del av nederbörden som är regn, men det finns en viss sannolikhet att snöfallet kommer upp i sådana mängder att det blir besvärligt på vägarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till TT.

– På fredag blir det en gradvis förbättring med lite stabilare väder, säger Martin Hedberg.

– Man kan säga att om det mestadels blir uppehållsväder i helgen, så blir vädret precis motsatsen till vädret torsdag–fredag.

Hade 20,3 grader

Det är alltså på lördag och söndag som bättre och stabilare väder tränger sig in över stora delar av Sverige. Solchanserna blir störst längs med kusterna men även i delar av inlandet.

Men någon vårsensation, som den Ronneby i Blekinge fick uppleva i tisdags, blir det inte tal om. Där och då uppmättes årets hittills högsta temperatur – 20,3 grader.

– Det blir växlande molnighet med fina solchanser både på förmiddagar och eftermiddagar i större delen av Sverige.

Bara i undantagsfall kan det bli några lokala skurar, regn i Värmland och snö i Lappland, säger Martin Hedberg.

Och temperaturmässigt?

– Tio till tolv grader i södra och mellersta Sverige, tio grader längs Norrlandskusten kan det nog också komma upp i. Åtta grader i Dalarna och sedan fallande längre norrut.

Hur långt har våren kommit nu?

– Till hela Götaland och Svealand, längs Norrlandskusten en bit upp över Umeå och en bra bit in i Norrlands inland. Det är ovanligt tidigt. Våren har kommit en vecka tidigt kan man säga.

Hur ser det ut på pollenfronten?

– Delar man in Sverige i tre delar så från Värmland och Uppland och upp till Jämtland och Västernorrland är det en förhöjd risk för alpollen. Men däremot inte för alm eller sälg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder