Glöm rosa och blått – nu gäller bara unisex

Publicerad:
Uppdaterad:
Unisexmodet för små bebisar är tillbaka. 40 procent av Polarn och Pyrets sortiment är unisex.
Foto: KATRIN JAKOBSEN
Unisexmodet för små bebisar är tillbaka. 40 procent av Polarn och Pyrets sortiment är unisex.

I skuggan av de stora kedjornas strikt uppdelade barnavdelningar- där prinsessmodet aldrig möter kakifärgat- börjar nya initiativ spira. På Södermalm i Stockholm finns butiken Uni, som säljer unisexmode i butik och på webben. Och nu kommer Polarn och Pyret med en storsatsning på könsneutrala kläder.

– Vi går tillbaka till våra rötter igen. Det är viktigt att barnen ska kunna ha samma passform och en massa olika färger på sina kläder, säger Carina Lundell, sortimentschef.

40 procent av Polarn och Pyrets sortiment består nu av unisex och i Täby finns en konceptbutik där kläderna indelas i ålder, inte kön.

Man varför är det då så känsligt att shoppa ”fel” färg till barn? Genusforskaren Fanny Ambjörnsson menar att föreställningar om hur vi skapar könsroller ligger väldigt djupt.

– Normerna är starka och eftersom det inte syns på små barn vad det är för kön så blir det viktigt med kläder. Framförallt är det provocerande för föräldrar till pojkar att deras barn blir tagna för flickor.

Varför tror du att unisexmodet kommer igen nu?

– Det är nog en spegling av en generation som trodde sig vara jämställd, men inser att när det kommer till barnindustrin så är det hopplöst förlegat.

Rätt kläder för din bebis

Foto: Rebecca Ahremark/Frida Lenholm
Body, 175kr, Polarn och Pyret - Body, 175kr, Polarn och Pyret - Mössa, 79kr, Uni - Body, 249kr, Uni.
Foto: Frida Lenholm/Rebecca Ahremark
Mössa, 69kr, Uni - Tröja, 295kr, Svea Small - Body, 175kr, Polarn och Pyret - Body, 345kr, Svea Small.

Här hittar du stilen för ditt barn

Miranda Sigander (.se)

Publicerad: