TVÅ ÅR – INGA SVAR

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kraschade under skidtur och hamnade i koma – sen blev det tystVärlden ställer sig fortfarande samma fråga: Hur mår Schumacher?

1 av 5

Ett felskär under en skidtur förändrade livet för tidernas mest framgångsrike F1-förare.

Michael Schumacher föll så illa att han tillbringade nästan ett halvår i koma.

I dag har det gått två år sedan olyckan – men fortfarande vill ingen berätta hur han egentligen mår.

Som F1-förare sprängde Michael Schumacher alla gränser. Han har tagit flest pole positions, vunnit flest lopp och flest VM-titlar. Han är fortfarande starkt förknippad med F1 – trots att han lämnade sporten 2012.

– Han är Formel 1, sa F1-chefen Bernie Ecclestone efter Schumis sista lopp.

Tysken körde över 300 GP-lopp, vann sju VM-titlar och var en del av F1 under mer än 20 år, men det är inte så många som känner till att den fantastiska karriären inleddes av en slump och att den var baserad på en stor fet lögn.

Det var tio dagar kvar till Belgiens GP 1991 och teamägaren Eddie Jordan stod plötsligt utan pengar och utan förare eftersom Bertrand Gachot hade bråkat med en taxichaufför och dömts till sex månaders fängelse.

– Den första jag ringde var min vän Stefan Johansson, men han hade inga pengar, säger Jordan.

– Då kom jag ihåg att Mercedes Gerd Krämer hade berättat för mig om en kille som hette Michael Schumacher och jag kände hans manager Willi Weber.

Weber hävdar att han ringde Jordan varje timme tills dess att britten gick med på att testa Schumacher och var så förbannad att han skrek:

– Ring mig aldrig mer.

Hade bara cyklat

Schumacher tävlade då för Mercedes juniorteam i F3 och körde långlopp för Peter Sauber, mannen som grundade det F1-stall som Marcus Ericsson nu kör för. Jordan ville ha 990 000 kronor för att låta Schumacher köra och de pengarna betalade Mercedes med hjälp av Sauber.

– Jag sa till Michael att han var tvungen att skaffa sig en superlicens. Sedan frågade jag honom och Weber, var för sig, om han hade varit på Spa. Båda svarade ja, säger Jordan.

– Kanske var orden sanna, men det var en lögn. Han hade varit på Spa, han hade kört banan med cykel, men han hade aldrig kört ett enda varv på Spa i en racerbil. Hade han sagt sanningen hade jag aldrig låtit honom köra, inte på den banan. Jag ansåg att det var omöjligt att lära sig hantera en ny bil på en helt ny bana på bara två dagar.

Michael Schumacher övertygade redan under testet på Silverstone, men väl framme i Belgien beslagtogs bilarna eftersom Eddie Jordan hade stora skulder. F1-chefen Ecclestone samlade ihop pengar och la själv ut det som krävdes för att Schumacher skulle kunna starta och i en lånad overall kvalade han in på en sensationell sjunde plats. Loppet tog däremot slut efter bara 500 meter – kopplingen gick sönder.

Premiären var så lovande att Schumacher fick en styrning hos Benetton, han blev teamkompis med den trefaldige världsmästaren Nelson Piquet och inom ett år hade han vunnit sitt första lopp – på just Spa.

1994 vann han sedan sin första VM-titel med Benetton och ett år senare försvarade han den titeln. Därefter flyttade tysken till Ferrari, men det var nära att den dealen aldrig blev av.

– Michael ville absolut till McLaren och hade ett erbjudande, men jag ville att han skulle till Ferrari, säger den dåvarande managern Weber som fick övertala Schumacher att välja Ferrari före McLaren.

– Han var ung. Han hade ingen aning om vilken historia som Ferrari har, för honom var Ferrari den bil som var lättast att köra om, medan McLaren hade en vinnarbil, säger Weber.

– Jag lyckades övertyga honom om att hans uppgift inte var att sätta sig i en färdig racerbil som alla kan vinna med utan att bygga upp ett team och vinna både lopp och titlar med det.

Skadade en artär

Schumacher är den mest framgångsrika föraren som någonsin har kört för Ferrari. Tillsammans med teamchefen Jean Todt, designern Rory Byrne och den tekniske direktören Ross Brawn bildade han en magisk fyrklöver. Kvartetten vann fem VM-titlar mellan 2000 och 2004, men 2006 hade Schumacher tappat gnistan och lade av. Han valde att köra mc och tävlade också en del – men i februari 2009 råkade han ut för en olycka under ett test i Spanien. Skadorna var så pass allvarliga att han inte kunde göra F1-comeback för Ferrari när Felipe Massa skadade sig ett par månader senare.

– Det var den värsta olyckan Michael har varit med om under sin karriär, sa Weber och Schumachers presstaleskvinna Sabine Kehm påpekade att han hade smärtor i nacken.

– Michael har en skada på en artär. Det är så pass illa att han inte klarar av den extrema belastningen som F1 innebär.

Nästan tre år senare var Schumi ändå tillbaka i F1. Då gjorde Mercedes, teamet som betalade för hans F1-debut, comeback tillsammans med Ross Brawn och efter mycket tuff specialträning bestämde sig Michael Schumacher, 43, för att köra tre säsonger till. Materialet räckte inte till något mer än en plats mitt i fältet och när kontraktstiden var slut lämnade han F1 för att tillbringa mer tid med familjen.

– Jag var inte lika framgångsrik som tidigare, men jag lärde mig enormt mycket. Jag insåg att en förlust kan vara både svårare och mer lärorik än en vinst, sa Schumacher 2012.

Vaknade efter 189 dagar

Michael Schumacher var på skidsemester med familjen i de franska alperna under nyårshelgen 2013. Han åkte i lössnön intill pisten när hans ena skida fastnade på en sten, han tappade balansen och föll. Han slog huvudet i en klippkant och hjälmen gick sönder.

Schumacher hittades sittande i snön ett par meter från pisten, han hade sår från tinningen till i bakhuvudet och var vid medvetande, men förvirrad. Hans tillstånd förvärrades under helikopterfärden till sjukhuset och han försattes i koma. Det är möjligt att han påverkades av de åkommor han drabbades av efter mc-olyckan 2009.

– Han hade redan en skada på den vänstra artären som förser lillhjärnan med blod, hävdar Schumachers läkare Johannes Peil.

Han opererades flera gånger på sjukhuset och skadorna var livshotande. Först efter 189 dagar, i juni 2014, vaknade Michael Schumacher upp ur koman och i september, 254 dagar efter olyckan, flyttade han hem igen. Nu har den sjufaldige världsmästaren bott hemma i över ett år, men fortfarande tar han bara emot ett fåtal besök av nära vänner och familjen har ännu inte berättat hur svårt skadad han är. Alla som varit i kontakt med honom är väldigt försiktiga i sina kommentarer och pratar om en ”tuff kamp”. Den bristande rapporteringen skapar utrymme för spekulationer och den förre managern Willi Weber är en av dem som inte får besöka honom, men som ändå uttalar sig.

– Enligt hans läkare är hjärnskadorna stora, påstod Weber i december.

All kommunikation sköts av Sabine Kehm och hon är mycket försiktig:

– Michael fortsätter rehabiliteringen hemma. Han har gjort framsteg sett till den svåra skada han har, men det är fortfarande en lång och tuff väg kvar, sa hon i september 2014 och under våren 2015 gjorde hon ytterligare ett uttalande:

– Vi är glada över att han gör framsteg, men när jag säger det tar jag också hänsyn till hur svåra skador han har.

En första antydan

I mitten av december meddelade en tysk damtidning att Michael Schumacher kan gå, något som Kehm dementerade och därmed antydde familjen för första gången hur svårt skadad Michael Schumacher faktiskt är.

– Påståendet att Michael kan gå igen är inte korrekt. Sådana spekulationer är oansvariga. Med tanke på hur allvarliga Michaels skador är blir det väldigt viktigt att hans privatliv respekteras.

I dag är det två år sedan olyckan skedde och alla ställer fortfarande samma fråga:

Hur mår Michael Schumacher?

Källor: Welt, Bild, ­Express, Spiegel, ­Motorsporttotal, ­Motorsportmagazin, ­Gala, Focus, CS Ranch.

De vakar över Michael – här är familjen Schumacher

Corinna Schumacher, 46

Hustru till Michael

Hon är Europamästarinna i westernridning och driver ranchen CS Ranch hemma i Schweiz. Hon fick hästgården av sin man i present på parets tionde bröllopsdag 2005 och har byggt ut den till ett av de modernaste ridcentrumen i Schweiz. Hon äger också en ranch i USA. På ranchen intill Genevesjön finns plats för 35 boxar och mer än 1 000 åskådare.

Sommaren 2016 ska VM i westernridning arrangeras på ranchen och hon ska även arrangera EM för juniorer och unga ryttare.

Mick Schumacher, 16

Son till Michael och Corinna

Han var med på skidturen när Michael skadade sig. I år har han kört tyska Formel 4 och för första gången under sitt eget namn. Han tog poäng redan i det första loppet och vann ett lopp under den tredje tävlingshelgen. Han körde i samma serie som svensken Joel Eriksson. Det mesta talar för att Mick kör i samma serie 2016.

I Tyskland kallas han för Schumi III, efter sin pappa och farbror Ralf som också var F1-förare under flera säsonger.

– Han är en mycket stor talang, men han måste klara av att hantera en enormt stor press., säger teamchefen Frits van Amersfoort och farbror Ralf säger:

– Mick är en av favoriterna till mästartiteln nästa år.

Gina Maria Schumacher, 18

Dotter till Michael och Corinna

Hon satsar allt på westernridning. Gina Maria vann två guldmedaljer i junior-EM tidigare i år och hon red också en uppvisning inför rid-EM i Aachen.

– Gina är en rytarinna med en exceptionell talang, hon är väldigt ambitiös och har de nerver som krävs, det bevisade hon under EM senast, säger Tysklands förbundstränare Nico Hörmann till tidningen Welt. Han anser att Gina Schumacher är på väg in i seniorlandslaget.

– Det är ett stort steg, men det är den långsiktiga planen.

Ralf Schumacher, 40

Michaels bror

Han körde 180 F1-lopp mellan 1997 och 2007 och vann sex av dem. Under 2015 skilde han sig från sin hustru Cora. Paret hade varit gifta sedan 2002 och skilsmässan fick stor plats i pressen sedan polisen kallats till parets hus och båda parter anmälde varandra för att ha skadat den andra fysiskt.

Paret har sonen David, 14. Han tävlar i go-cart och enligt Ralf har han talang. Ralf är numera stallchef för HTP F4 ­Junior Team Ungar, mästarteam i den tyska serien ADAC Formel 4.

Rolf Schumacher, 70

Pappa till Michael och Ralf

n Deras mamma Elisabeth avled efter en längre tids sjukdom 2003. Rolf och hans sambo bor numera också i Schweiz, på samma gård som familjen Michael Schumacher. Han har under året följt Mick Schumacher i Formel 4 och var bland annat på plats under premiären Oschersleben.

Publicerad: