Det värsta skräp jag sett, Rihanna

1 av 2

Det hade kunnat bli en krönika om den parodiska nya säsongen av ”True detective”.

Men så släppte Rihanna sin nya video där hon kidnappar en kvinna, hänger henne upp och ned och slår henne medvetslös med en flaska.

Rihanna i sin nya , egenregisserade, video.

Jag hade tänkt låta denna krönika handla om det som hittills visats av kriminal­- serien ”True detectives” andra säsong.

De två avsnitt som finns att se på HBO Nordic - det tredje kommer i morgon - har nämligen betett sig förvånansvärt mycket som parodier. Roliga parodier förvisso. Som om de vore sketcher från någon humorshow, med en rejält tilltagen budget, som lyckats sätta huvudet på spiken för hur ”True detective” skulle vara om den var på skoj.

Vince Vaughn är verkligen dålig i rollen som korrumperad affärsman medan Colin Farrell spelar med varenda cell för att vara dysfunktionell polis. Efter förra säsongens kvinnoembargo har Rachel Mc­Adams fått vara med och hennes rollfigur har också en störd barndom och kan inte hantera relationer. Så som det varit med alla snutar i snut­serier ända sedan Dackefejden.

Drickandet är givetvis ständigt i ”True detective”. Farrell liksom häller i sig sina glas med whiskey medan McAdams halsar nonchalant ur flaskor. Vad är det som händer där borta då? Aha, det är ett gäng prostituerade som såklart ska vara med i handlingen för att skapa schabloneffekt.

Jag hade också tänkt ta upp introt. För vem i hela Hälsingland tyckte att Leonard Cohens ”Nevermind” skulle vara ett bra ledmotiv? The Handsome Familys ”Far from any road” som var signatur­melodi till den första säsongen satte både stämning och energi. Till och med Jerry Williams fick feeling och gjorde sin version tillsammans med Anna Ternheim.

Men Leonard Cohens ”Nevermind”?

Aldrig har väl risken att falla i koma av ett tv-serie-intro varit större.

Alla tankar ovan dog dock när jag i torsdags gjorde misstaget att se videon till Rihannas ”Bitch better have my money”. Den postades med entusiastiska kommentarer på sociala medier och jag klickade på länken.

I videon är Mads Mikkelsen skyldig Rihanna pengar och nu är den Barbados-födda sångerskan ute efter hämnd. Därför kidnappar hon en ägodel som han kan tänkas hålla kär. Nej, det är inte hans bil (den får han nog ut på försäkringen på). Det är hans fru!

Rihanna packar ner henne i en koffert, hänger henne avklädd upp och ner från ett tak, slår henne med en flaska i huvudet och ser till att fruns kropp ligger under vattnet när en polis traskar förbi.

Det är helt vidrigt.

Jag antog att det var Jonas Åkerlund som låg bakom videon eftersom den svenske supermusikregissören ofta brukar göra liknande videor. Men regissör till detta misogyna haveri är ingen mindre än Rihanna själv.

Den 27-åriga sångerskan verkar vara riktigt stolt över sin regidebut. Det sägs att det är en kommentar till forna tiders koloniala politik.

Jaha. Det ska alltså finnas en politisk ambition med det brutala våld som Rihanna utdelar mot kvinnan i videon.

Det spelar ingen roll.

Till alla som eventuellt gillar den: Jag är besviken på er.

Kristin korar veckans...

-

...HJÄLTE

Det är som ett evighetslångt fantasyepos där den 17-åriga sångerskan Zara Larsson hela tiden tvingas dra sitt svärd mot en armé av ilskna troll. Synd bara att det är på riktigt.

...ROLIGASTE

Nu är det bara sju ynka veckor kvar till Amy Schumer har svensk premiär med filmen ”Trainwreck”. Sy redan nu i resår i byxorna så att det finns plats för skratt.

...AVUNDSJUKA

Alla borde ha fått se Florence and the Machine på Roskilde i torsdags. Eller så borde ingen. Lite rättvisa kan man väl ändå kräva.

Lundell listar

3 kapsejsade pr-kupper:

1. ”50 shades of Grey”-författaren EL James höll i måndags en frågestund på Twitter men det goda samtalet om litteratur uteblev.

I stället rasslade det in frågor som anspelade på James kritiserade bokhjälte Christian Grey och hans oförmåga till att ta ett nej. ”50 Shades of akward” samman­fattade en websida frågestunden.

2. Ingen pr-kampanj har väl spårat ur mer än Twitter-frågestunden med Robin Thicke förra sommaren.

”Kul grej” tänkte kanske ”Blurred lines”-sångaren innan han kollade hashtaggen #AskThicke och såg frågor som ”Förutom våldtäktiga tankar och allmän misogyni, vad inspirerar dig?”.

Frågetråden är lika rolig i dag ett år senare.

3. En hashtag skulle skapas för ”Britain’s got talent”-favoriten Susan Boyles albumparty. #susanalbumparty föreslog någon. Klockrent, tyckte alla andra. Synd bara att den i skrift också kunde läsas som ”Su’s anal bum party”. Det dröjde inte länge förrän hashtaggen plockades ner. Analt rumpparty var inte vad skivbolaget hade beställt.

avKristin Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM