Mejla

Stefan Alfelt

Cormier är mästare – Gustafsson är favorit

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

houston. Om du aldrig är rädd, generad eller skadad, betyder det att du aldrig tar chanser. Visdom i en kinesisk lyckokaka.

Alexander Gustafsson lever på att ta chanser, där hade lappen i den lilla hårda kakan på China Garden helt rätt.

Söndag morgon måste The Mauler lyckas med sitt nästa stora chanstagande.

Om Alexander Gustafsson är rädd är det för att förlora. Generad har han säkert varit när delar av hans tidigare liv nått offentlighet. Fysiskt skadad har han varit otaliga gånger men mest ont har den psykiska smärtan efter tunga förluster gjort.

Alex chansar varje gång han går in i okta­gonen. Han chansar med sin hälsa, sin karriär, sitt rykte. Går han ut hyfsat oskadd som segrare har chansningen gått hem. Är han en förlorare rasar världen samman en bit igen, framtiden blir osäker, psyket går i botten ett tag framöver.

En fajter som jobbar är världens ensammaste människa. Ingen kan hjälpa honom. Han måste lita till sig själv, till sina egna styrkor, sin förmåga samtidigt som han måste kunna behärska sina svagheter och våga tro på att han är bättre än sin motståndare.

Allt är en chansning. Ingen kan veta hur bra, hur stark, hur farlig den som står mitt emot en är just den här dagen då det är dags för att slåss.

Fajters i alla typer av kampsport talar om känslan att gå in i ringen eller buren som något överväldigande, man tar ett kliv ur sin egen person och hamnar i en annan värld där euforin efter en seger får en att känna sig som universums stark­aste jätte.

Medan förlusten krossar ens själ mer och mycket värre än vart och ett av de slag motståndaren fått in.

Tunn på profiler

Daniel Cormier är världsmästaren som står i vägen för Alexander Gustafsson i svenskens jakt på att uppfylla sin stora dröm. Att bli erkänd som den bäste MMA-fajtern i lätt tungvikt. Det blir Alex tredje riktigt stora match. De två tidigare har han förlorat. Först mot superstjärnan Jon Jones mycket knappt på poäng och sen mot ­Anthony Johnson på värsta tänkbara sätt. Tidigt knockad på hemmaplan i en av svensk idrotts mest upphaussade matcher någonsin.

När Alex nu fått en ny chans är det lätt att säga att allt står på spel. Ära och ännu mer berömmelse eller förnedring och flykt ut i anonymiteten, men så enkelt är det inte. The Mauler kan visst komma igen till en fjärde titelmatch även efter en förlust. Lätt tungvikt är tunn på profiler och Cormier har rätt när han hävdar att Alex förlust mot Jones i Toronto gett Gustafsson ett livstidspass som ständigt öppnar grän­serna till fortsatta stora matcher.

Det kommer bara att ta så mycket längre tid innan det kommer till en ny stor match. En tid då Alex måste övervinna sina mentala skador och genans över förlusten och skrämma bort rädslan över att fler förluster riskerar att ge honom eftermälet ”han var en förlorare” när tiden kommer för att lägga av.

Framför allt har The Mauler fantasi

Alexander Gustafsson är i sitt livs form. Det säger säkert Daniel Cormier också även om många andra kallar honom för en liten tjockis som haft enorma problem med att gå ner till matchvikten 93 kg nu när han för första gången inte tillåtits att använda dropp för att få sin nödvändiga näring.

Cormier är mästare. Gustafsson favorit. Vad det grundar sig på är känslor mer än fakta. Amerikanen är en brottare som visat att han kan vara en tuff fajter med nävarna, fast sämre med sparkarna.

Alexander har sitt livstidserkännande efter Jonesmatchen men han har också en mängd av vad man i den här branschen kallar för vapen i sin arsenal. Ingen är snabbare än The Mauler i lätt tungvikt. Han är svårfångad och svårgreppad. Hans boxning är högklassig och framförallt har han fantasi. Alexander kan göra det oväntade.

Söndag morgon tar båda två sin nästa stora chans här i livet.

En kommer att lyckas.

* C More Sport ca 06.00 (sändningen börjar 04.00) natten mot söndag, titelmatch i lätt tungvikt

”MAULERS” UFC-MATCHER

På Alexander Gustafssons elva UFC-matcher har det blivit åtta segrar och tre förluster.

Två av dem har svensken åkt på under de tre senaste åren.

24 januari 2015: Anthony Johnson, USA, TKO-förlust i första ronden.

Hajpen inför ”Maulers” fight mot ”Rumble” på hemmaplan var total. Men de 30 000 i Tele 2 Arena fick lämna besvikna. Efter knappt två minuter sänktes svensken med ett slag. Johnson fortsatte att mata slag mot en liggande Gustafsson, och domaren bröt matchen. Mauler lovade att komma tillbaka starkare än någonsin.

 8 mars 2014: Jimi Manuwa, England, TKO-seger i andra ronden.

Efter den knappa förlusten mot Jon Jones målades fighten mot obesegrade Manuwa upp som en riktig ödesmatch med en returmatch mot Jones i potten. ”Mauler” gjorde ingen besviken. Svenskens knock-out-seger hyllades till skyarna. ”Vi blev påminda om exakt hur skrämmande Gustafsson kan vara i oktagonen”, skrevs det bland annat.

 21 september 2013: Jon Jones, USA, förlust efter domslut.

Sverige fick ingen ny mästare i lätt tungvikt, men ”Mauler” pressade Jon Jones så pass att han utsåg matchen till den tuffaste i karriären . När förlustsiffrorna (48-47 48-47 49-46) presenterades hördes flera burop från publiken som verkade tycka att svensken förtjänat bältet.

– Jag kommer lära av det här och komma tillbaka starkare. Min karriär har precis börjat, sa Gustafsson.

 8 december 2012: Mauricio Rua, Brasilien, seger efter domslut.

 14 april 2012: Thiago Silva, Brasilien, seger efter domslut.

 30 december 2011: Vladimir Matjusjenko, Vitryssland, TKO-seger i första ronden.

 6 augusti 2011: Matt Hamill, USA, TKO-seger i andra ronden.

 27 februari 2011: James Te-Huna, Australien, submission-seger i första ronden.

 16 oktober 2010: Cyrille Diabaté, Frankrike, submission-seger i andra ronden.

 10 april 2010: Phil Davis, USA, submission-förlust i första ronden.

 14 november 2009: Jared Hamman, KO-seger i första ronden.

Sammanställning: Emelie Fredriksson

Fakta: Detta är MMA

MMA (Mixed martial arts) är en blandning av flera kampsporter, bland andra boxning, brottning, karate och brasiliansk jiu-jitsu.

En MMA-match pågår i upp till tre femminutersronder, med en minuts paus mellan varje rond. Titelmatcher kan däremot pågå i upp till fem ronder.

En match avbryts vid knockout eller teknisk knockout, eller om en av de tävlande väljer att ge upp. Annars avgör tre domare vem som vinner match.

I Sverige blev MMA invald i Svenska budo- och kampsportsförbundet 2008. Året därpå blev förbundet också medlem i Riksidrottsförbundet.

UFC är en förkortning av Ultimate Fighting Championship som är den organisationen som arrangerar de stora titelturneringarna för MMA-sporten. (TT)

Publicerad: