Alonso: ”Förtjänat att sluta på topp”

avAnna Andersson

Foto: AP

BARCELONA. I tio år har han jagat den tredje VM-titeln.

Men trots att han ligger långt efter ger han inte upp.

– Jag har förtjänat att sluta på topp, säger ­Fernando Alonso.

Foto: Michael Conroy / TT / NTB Scanpix

2006 vann han sin andra VM-titel med Renault. Han stod på toppen av karriären och bytte till McLaren där han bildade team med ­nykomlingen Lewis ­Hamilton. Sedan dess har Fernando Alonso kämpat i motvind. Samarbetet med Hamilton fungerade inte alls, teamet skakades av ­inre strider och förlorade VM-titeln till ärkerivalen ­Ferrari i säsongens sista lopp. 

Alonso lämnade för att ­göra en säsong hos Renault innan han bytte till Ferrari. Där var han nära en ­VM-­titel, men fick se sig ­besegrad av först Red Bull och sedan Mercedes. ­Därför återvände han till McLaren som sedan 2015 gjort en ­nysatsning ­tillsammans med Honda.

Blir omkörd

Men det projektet har ­varit en lång och svår kamp för att överleva. Motorn fungerade inte med det ­förra reglementet och den har inte fungerat med årets nya regler heller. Det gör att Fernando Alonso, som drömmer om en VM-titel, blir omkörd även på raksträckorna.

–  Jag vill vinna lopp, jag vill stå på pallen och om allt går åt skogen i år så ­kommer jag att attackera igen nästa år. Det gör mig bara mer ­motiverad att vinna. Jag kommer inte att sluta ­förrän jag har ett bra resultat. Jag tycker att jag för­tjänar det, säger Fernando Alonso.

–  Om jag ser att de andra killarna gör bättre starter, kör fantastiska spår
i ­kurvorna, att de bromsar och accelererar senare än vad jag gör kommer jag att ­sluta. Då är det över, men det jag ser är precis tvärtom. I år är det tydligare än någonsin, jag ser att jag ligger på topp.

”F1 är min prioritet”

Trots att bilen är betydligt långsammare än ­konkurrenternas kvalade han in som sjua i Spanien, ­under inhoppet i Indy 500 imponerade han (till dess att Hondamotorn gav upp där också) och i F1-comebacken i Kanada låg han på poängplats innan motorn gav upp. Därför ser han en framtid inom F1 – även om den inte nödvändigtvis är hos McLaren.

–  Det är mitt sista år på kontraktet och efter ­sommaren måste jag ­fundera över vad jag vill. Ska jag hitta en annan ­utmaning eller kan jag ­vinna mästerskapet? 

–  F1 är tillbaka där F1 ska vara, jag ser kraften och farten i kurvorna och jag tycker verkligen om det. Formel 1 är min prioritet och jag vill vinna VM. När säsongen är över har jag inga fler skyldigheter till McLaren. Vinner vi inte i år så ska jag se var jag kan vinna nästa år. Kan vi ­vinna med McLaren är jag glad att stanna men kan vi inte det ser jag fram emot att lämna.

16 år efter debuten och tolv efter den första VM-titeln jagar han vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 1

Ferrari

Renault

Motorsport