Uppgift: Väntar på Trumps nästa tidsintervall

Av: Johan Edgar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad.

Toppskiktet i Republikanerna uppges spela med för att rädda rysarvalet i Georgia.

Och de väntar tills presidenten går in i nästa tidsintervall.

– Då går han ut genom dörren, säger prisbelönta reportern Maggie Haberman till CNN.

Presidenten hävdar omfattande valfusk i flera delstater som anledning till att Joe Biden utropats som segrare i presidentvalet.

I princip alla toppnamn inom Republikanerna har ställt sig bakom Donald Trump och försvarat hans rätt att utmana resultatet – och genomföra rättsliga processer.

Detta trots att de ansvariga i de olika delstaterna, inklusive lokala republikaner, inte sett några bevis för omfattande oegentligheter.

Och så länge presidenten har partiets toppnamn bakom sig är det enklare för honom att fortsätta kampen mot valutgången.

Det har spekulerats i att republikaner i senaten och representanthuset är rädda för att stöta sig med president Trump för att det kan skada deras karriärer i framtiden, eftersom att han förväntas vara en fortsatt stark kraft i partiet.

Joe Biden.
Foto: CAROLYN KASTER/AP
Joe Biden.

Vill inte reta upp anhängarna

Men enligt New York Times är den främsta anledningen att de inte vill reta upp Trumps stora och lojala väljarbas inför andraomgången i senatsvalen i delstaten Georgia i början av januari.

I Georgia går senatsval där ingen får över 50 procent av rösterna till en andra omgång. Och eftersom ingen av delstatens kandidater fick egen majoritet är nu två platser i senaten fortfarande öppna.

Det valet är avgörande för hur mycket av demokratisk politik som Joe Biden får igenom som president. Just nu leder Republikanerna med 50–48. Om Demokraterna tar hem de två sista platserna blir det lika – och då får partiet utslagsröst genom vicepresident Kamala Harris.

Och en av de republikanska senatorerna säger nu öppet varför ingen av dem går ut och ber Donald Trump erkänna sig besegrad.

– Vi behöver hans väljare. Just nu försöker han gå igenom den sista fasen i valet och fastställa utgången där. Men när allt är sagt och gjort, oavsett hur det slutar, vill vi ha hans hjälp i Georgia, säger John Thune, senator från North Dakota, till reportrar under onsdagen enligt New York Times.

Foto: Steve Helber / TT
Donald Trump.

Har ingen strategi

Även Washington Post skriver, med hänvisning till en republikansk tjänsteman i kongressen, att politikerna i senaten och representanthuset inte vågar dra på sig presidentens ilska med anledning av valet i Georgia. Tystnaden består till stor del av politiska överväganden.

Och mycket tyder på att Republikanerna hoppas på att Donald Trump snart väljer att ge upp. Enligt Washington Post uppger både medarbetare och rådgivare till presidenten att det inte finns någon överhängande strategi som ska hjälpa honom för att vinna valet.

– Ni ger alla alldeles för mycket tilltro nu, säger en högt uppsatt medarbetare i Vita huset skrattande till Washington Post, på frågan om vilken Trumps slutplan är.

Och Maggie Haberman, prisbelönt reporter på New York Times som följt Donald Trump i många år, säger i en intervju med CNN att han säkert tror att detta ska hjälpa honom behålla makten över det republikanska partiets bas – eftersom det finns pengar att tjäna på det.

– Men jag tror inte att det är en strategi. Jag tror att det är en reaktion. Han rör sig i korta tidsintervaller. Han ser vad som händer innan han går vidare till nästa tidsintervall, säger Haberman.

– Han tycker nog att detta gynnar honom nu, tills han kommer till en punkt då det inte gynnar honom längre.

Maggie Haberman tror att anklagelserna från Donald Trump och hans kampanjstab snart kommer sluta med att han lämnar över makten frivilligt – i takt med att fler republikaner tröttnar på dramatiken och vill fokusera på Georgia.

– Det handlar om överlevnad, minut för minut. Han tar saker så långt han kan. Han kommer att säga att valet var orättvist tills han går ut genom dörren. Jag tror att han kommer gå ut genom dörren, säger hon till CNN.

Foto: Skärmdump
New York Times prisbelönta reporter Maggie Haberman.

I valet i Georgia står de republikanska senatorerna David Perdue och Kelly Loeffler mot Demokraternas utmanare Jon Ossoff och Raphael Warnock. Men valet ses nationellt som en folkomröstning om Joe Bidens seger – och vilken riktning landet ska ta politiskt, skriver New York Times.

På bägge sidor har det viktiga och avgörande valet betydelse för både taktik och utspel. Joe Bidens stab jobbar med två olika scenarier inför installationen 20 januari. Lyckas Demokraterna vinna båda platserna kan han börja sin mandatperiod med en betydligt mer expansiv agenda än om Republikanerna håller sig kvar i majoritet.

Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi har i privata samtal uppmanat partiets ledamöter att vara försiktiga och noggranna med vad de säger fram till valet, skriver New York Times.

På Republikanernas sida fortsätter senatorerna med majoritetsledare Mitch McConnell i spetsen alltså att försöka säga så lite som möjligt kring Donald Trumps anklagelser kring valet. Men bakom stängda dörrar låter det annorlunda. Åtminstone enligt deras kollegor från Demokraterna.

Senatorn Chris Coons har sagt till CNN att republikanska kollegor privat bett honom framföra sina gratulationer till Joe Biden.

Senatorn Bernie Sanders säger också till CNN att han varit med om samma sak:

– Absolut. Den genomsnittlige republikanske senatorn är inte en idiot.

Foto: Andrew Harnik / AP
Republikanerna Mitch McConnell, i mitten, omgiven av John Barasso, John Thune och John Cornyn.

Kan bli en rysare

Andraomgången i Georgia har alla möjligheter att bli en riktig rysare. Delstaten är redan indragen i kaoset kring presidentvalet. Det är redan bestämt att det blir en omräkning av rösterna eftersom det var så pass jämnt mellan kandidaterna. Med nästan alla röster räknade leder Joe Biden över Donald Trump med drygt 14 000 röster.

Georgia har inte röstat fram en presidentkandidat från Demokraterna sedan 1992. Men på grund av den skiftande befolkningen med större minoritetsgrupper och liberala i städerna har Georgia sakta rört sig mot partiet. Och nu gör Demokraterna allt för att få igång väljare och bidragsgivare.

Men det ses fortfarande som ett långskott att partiet ska kunna knipa platserna.

Fram till 5 januari kommer partierna att bomba tv-kanalerna i Georgia med reklam och många av dess främsta företrädare kommer att åka dit för kampanjmöten. Vicepresident Mike Pence förväntas hålla ett insamlingsevenemang där nästa vecka.

Demokraterna har dock inte gett upp möjligheten till majoritet i senaten på förhand.

– När det kommer till senaten är det inte över, inte alls. Georgia är jämnt, säger Demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer.

På den republikanska sidan har det varit en balansgång. Samtidigt som man ställer sig bakom president Trumps anklagelser, eller åtminstone inte opponerar sig emot, är många oroliga för att partiets väljare ska låta bli att rösta om man tappar tron på att valen är rättvisa och lagliga.

Foto: Andrew Harnik / TT
Demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer.

Ordbråk i Republikanerna

Det har också uppstått ett storbråk mellan de republikanska senatorerna i Georgia som nu ska upp i andraomgången å ena sidan och delstatens republikanska statssekreterare Brad Raffensperger å andra sidan. Perdue och Loeffler har uppmanat Raffensperger att avgå eftersom han inte lyckats stoppa valfusk.

Han har avfärdat anklagelserna som skrattretande och säger sig inte ha sett några tecken på fusk.

– Jag förstår att hälften av befolkningen kommer att vara glada, hälften ledsna. Men jag vill att alla förstår att processen var rättvis och rösterna räknade på rätt sätt, säger Brad Raffensperger till Fox 5 Atlanta.

Om partikollegornas ilska och deras tongångar liknande presidenten säger han:

– Jag blev besviken. Jag tycker aldrig om att se oss splittrade. Som statssekreterare är mitt jobb att se till att vi har hederliga och rättvisa val, men som en republikan och konservativ vill jag att vår sida vinner. Men man måste vinna rättvist och hederligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE