Efter norska skrällen: ”Hån om han inte tas ut”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Lördagens norska skrällvinnare Mikael Gunnulfsen riskerar att petas till världscupen.

Det skapar debatt i Norge.

– Om han inte får en plats till Ruka är det ett hån för norsk längdsport, säger NRK-experten Fredrik Aukland.

I lördags skrällde den okända skidåkaren Mikael Gunnulfsen, 27 år, i Beitostölen.

Mikael Gunnulfsen, som står utanför landslaget, körde överlägset snabbast på 15 km klassisk stil. Han var i mål 27 sekunder före tvåan Johannes Hösflot Kläbo och flera minuter före namn som Emil Iversen, Niklas Dyrhaug och Martin Johnsrud Sundby.

Framfarten har skapat en debatt inför uttagningarna till världscupspremiären i Ruka nästa helg.

– Om han inte får en plats till Ruka är det ett hån för norsk längdsport, säger NRK-experten Fredrik Aukland.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som slutade efter förra säsongen och arbetar som NRK-expert nu, är inne på samma spår och håller med.

Norge skickar, till skillnad mot Sverige, full trupp. Det vill säga tio herrar och tio damåkare. Men åtta platser är redan klara och de två sista är är förbehållna landslagsåkare.

Landslagschefen Espen Bjervig svarade så här:

– Det var ett fantastiskt lopp han gjorde (Gunnulfsen) men vi ska göra laguttagningen i morgon och då får vi se vad det blir, säger han i NRK.

– Jag förstår att många kan tänka så, men vi har hela tiden sagt att vi ska prioritera landslagsåkarna. Vi får vänta och se och diskutera efter uttagningen. Men vi ska såklart alltid vi ta ut de som är i form, säger han.

Skickar full trupp till Ruka

I intervjun får  Espen Bjervig beskedet att den svenska landslagsledningen minskar sin trupp till Ruka för att ta ansvar i pandemin. Något som även övervägts av den norska landslagsledningen.

– Vi har värderat många alternativ. Vi har värderat att låta bli att köra skidtävlingar, vi har funderat på att minska truppen men nu har vi valt en lösning. Vi åker charterflyg, vilket säkert fler gör, vi har med oss läkare. Det är få tävlingar, Finland är ett land med lite smitta, vi säger inte att det är riskfritt men vi testar så får vi se vad som händer när vi närmar oss Davos och Dresden, säger den norska landslagschefen till NRK:

Publicerad:

LÄS VIDARE