Mejla

Peter Kadhammar

Välkommen till landet där regler gäller för alla utom för mig

Publicerad:
Stefan Löfven var ute och besökte Gallerian i Stockholm den 22 december efter att gått ut och varnat för trängsel och att man ska hålla sig ifrån köpcenter.
Foto: Läsarbild
Stefan Löfven var ute och besökte Gallerian i Stockholm den 22 december efter att gått ut och varnat för trängsel och att man ska hålla sig ifrån köpcenter.

KOLUMNISTER

I landet där ingenting är på allvar säger statsministern att medborgarna ska ställa in, boka av och skjuta upp och sedan går han till Gallerian för att julhandla.

I landet där folkhälsokrisen är den svåraste på hundra år flyger chefen för krisberedskapen till Kanarieöarna för att fira jul. En nödvändig resa, säger han.

I landet där tiden har gått ur led hastar justitieministern ut e f t e r julen för att i reaträngseln köpa en julklapp till sina föräldrar. I ett anfall av retroaktiv klarsyn säger justitieministern: ...jag borde ha planerat det inköpet bättre.

I landet där man ogärna talar klarspråk får allmänheten veta att justitieministern köpte en liten vitvara. Vad lockade statsrådet att trotsa myndigheternas rekommendationer om extra försiktighet? En elvisp?

I landet där man alltid skryter om öppenhet och transparens vill den ansvariga chefen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, inte berätta vilka regioner som saknar plats på intensivvården: ...jag vill inte gå in på vilka regioner det är, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR till TT 14 december.

I landet där medierna lätt återfaller till hovsamhet gentemot makthavare nöjer sig journalisten med det beskedet.

I landet där gamla smittas och dör tycker chefen för Folkhälsomyndigheten att han tar krafttag när han mumlar på en presskonferens. Generaldirektör Johan Carlson säger i Svenska Dagbladet 18 december att han redan i mars 2020 uppmanade till att undvika besök på äldreboenden. Han sa inget tydligare och pratade inte med regeringen som var den som kunde besluta om besöksförbud. Carlson säger i SvD att hans mummel var i princip en hemställan till regeringen.

I landet där vi har ett gemensamt språk och fungerande telefoner anser chefen för den ansvariga myndigheten att regeringen ska tolka vad han menar på en pressträff.

I landet som har nordiskt rekord i dödsfall borde finnas mer att göra för att skydda befolkningen men detta väljer den ansvarige generaldirektören Carlson att hålla för sig själv, som om det vore hans privata hemlighet. Det finns naturligtvis ytterligare saker att göra, men jag vill inte gå in på det, säger han i SvD.

I landet där August Strindberg redan 1879 i romanen Röda rummet beskrev den självtillräckliga byråkratin i Verket för utbetalande av ämbetsmännens löner, är i och för sig Emma Spaks och Johan Carlsons inställning inte överraskande.

I landet där smittan åter tar fart slår Johan Carlson till sist sin mjuka näve i bordet och säger den 18 december: Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år.

I landet där man gärna talar om solidaritet men ännu hellre sparar 20 procent på möbler, vitvaror och kläder i udda storlekar, är tidningarna följaktligen fulla av reaannonser. Dagens Nyheter andra januari: Stalands mellandagar, erbjudanden på utvalda soffor - Just nu! 15% rabatt på Dux sängar och tillbehör - Handla nu på Mio.se eller i butik, halva priset! - Nordiska Galleriet: Under januari erbjuder vi kampanjpriser -

I landet där man ändå har lite skamkänsla kvar undviker de flesta att använda ordet rea.

I landet där man gärna undviker att prata om obekväma saker – se Spak och Carlson ovan – kan man låtsas att rean inte är rea eftersom man undviker ordet rea. På så vis blir alla nöjda.

I landet som säger sig vara ett välfärdssamhälle kan invånarna dö förnöjda efter klipp på rean som inte var en rea.

I landet där orden flödar men lite blir sagt bestämde sig regeringen den 21 december att visa handlingskraft genom att förbjuda inresa från det särskilt svårt smittdrabbade Storbritannien.

I landet där ingen vet vem som bestämmer fast regeringen redan bestämt landar ett plan från Storbritannien på Arlanda i alla fall.

I landet där statsministern saknar språk måste han ändå formulera ett uttalande gällande flygplanet: det är ingen tvekan om att det inte är okej.

I landet där snålhet alltför ofta bedrar visheten går statsministern till Gallerian och letar efter reservdelar till sin rakapparat.

I landet där fortfarande inget är på allvar samlas 3 000 människor på Götaplatsen i Göteborg för att fira nyår.

I landet där fortfarande ingen vet vem som bestämmer säger Göteborgspolisen att den blev lite tagen på sängen samt saknade möjlighet att ingripa.

I landet där coronan blommar talar statsministern till nationen: När vi är igenom den här krisen ska alla kunna minnas hur vi hjälpte varandra. Minnas solidariteten. Minnas känslan av gemenskap och känslan av att göra rätt. Minnas hur vi pressade ner smittspridningen och lyfte vårt land.

I landet där råd och rekommendationer gäller för alla utom för mig återvänder chefen för krisberedskapen från Kanarieöarna solbränd och utvilad, redo för nya utmaningar.

Foto: Peter Wixtröm
Dan Eliasson efter resan till Kanarieöarna.
Publicerad:

LÄS VIDARE