Ny bankläcka: 17 000 miljarder kronor i suspekta betalningar

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hemliga dokument från den amerikanska finanspolisen har läckt.

Och avslöjar hur misstänkta betalningar som omfattar 17 000 miljarder kronor flödar genom världens storbanker.

Fincen-dokumenten består av 2 657 olika handlingar från den amerikanska ekonomiska polismyndigheten Financial crimes enforcement network, Fincen.

Drygt 2 000 dokument är så kallade ”rapporter om misstänkt aktivitet”, det vill säga banktransaktioner som flaggats av bankerna, mellan år 2000 och 2017. Rapporterna i sig är inte bevis på att pengarna som flyttats genom bankerna är smutsiga eller att det rör sig om penningtvätt, skriver BBC.

Dokumenten läcktes till Buzzfeed som delade dem med det internationella journalistnätverket ICIJ, som även granskat dokumenten i de så kallade Panama- och Paradisläckorna.

Den här läckan följer pengarna genom det internationella banksystemen och ska enligt ICIJ:s Fergus Shiel ge en unik inblick i hur mycket information storbankerna egentligen har om de enorma flödena av smutsiga pengar far runt världen, skriver BBC.

Totalsumman som dokumenten handlar om är hisnande 17 000 miljarder kronor.

I läckan återfinns Nordea, SEB, Länsförsäkringar och Handelsbanken. Flest misstänkta transaktioner i Sverige ska ha skett genom SEB, enligt ICIJ:s granskning av hur pengarna ”reser”.

Utöver att tvätta pengar som härstammar från kriminell verksamhet ska även länder och personer som satts under internationella ekonomiska sanktioner gå att spåra bland dokumenten.

Till exempel ska Fincen-dokumenten visa hur den nordkoreanska regimen tvättar pengar med hjälp skalbolag och kinesiska bolag genom amerikanska storbanker, rapporterar NBC News.

Den amerikanska finanspolisen Fincen har kommenterat läckan. De anklagar den för att riskera USA:s nationella säkerhet, flera pågående utredningar och utgöra ett hot mot dem som har skrivit rapporterna det handlar om.

Samtidigt har Fincen meddelat att de ska genomföra en översyn av sitt arbete mot penningtvätt.

Nordea, SEB, Länsförsäkringar och Handelsbanken förekommer i läckan.
Foto: TT / TT / TT /TT
Nordea, SEB, Länsförsäkringar och Handelsbanken förekommer i läckan.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN