AIK:s avgående tränare om succén

Sjöblom: ”Jobbat 200 procent i så många år”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s succétränare Caroline Sjöblom blir snart förbundskapten för F15- och F17-landslagen.

Framgångarna har gjort att hon vågar drömma stort som tränare.

– Jag kan inte välja om det är vara med i ett stort mästerskap som EM eller VM eller att spela någon Champions League-kvartsfinal, säger hon.

Caroline Sjöblom.
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet
Caroline Sjöblom.

Ålänningen Caroline Sjöblom har i år gjort succé som huvudtränare i AIK tillsammans med Robert Lison Svanström.

Duon tog över laget inför fjolårssäsongen, då det blev en fjärde plats i elitettan med en allt för naiv plan och många insläppta mål. I år har de stängt igen och fortsatt ösa in mål, vunnit 16 av 17 matcher och är överlägsna i toppen.

Laget är hela nio poäng före favorittippade Hammarby på andra plats, med nya stjärnnamn som June Pedersen och Hanna Folkesson.

Unga AIK kickstartade säsongen med en tung 4–1-vinst i derbyt mot rivalen och fick en skjuts.

– Det gav oss mycket självförtroende och en boost. Att få vinna över det stjärnlaget var ganska häftigt.

Stjärnlag kan man inte säga om ert lag, som ju inte är det namnkunnigaste?

– På något sätt bygger vi och skapar stjärnor. Vi har fått igång en sådan som Adelisa Grabus. Vi har tryckt på rätt knappar och skapat en roll där hon är involverad framför mål och gör mycket mål. Vi såg liknande exempel med Therese Simonsson som fick årets genombrott förra året trots att hon varit i elitettan hur länge som helst. Det säger något om hur vi får spelare att blomma. Sen är det svårt att svara exakt vad det är. Men jag tror att vi tydliggör en roll i laget som passar för spelaren.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet.
Adelisa Grabus och Caroline Sjöblom på en träning i Solna.

30-åriga Caroline Sjöblom blev som spelare finsk mästare med Åland United 2009 och spelade Champions League året efter innan hon flyttade till Stockholm och spelade damallsvensk fotboll för Djurgården. Karriären avslutade hon sedan redan som 22-åring och av en tillfällighet blev hon tränare trots att hon inte trodde att hon hade så mycket att ge.

–Jag hade inte särskilt många förebilder, tyckte att många tränare inte hade det bästa ledarskapet så jag hade inte superbra förtroende. Jag kände direkt att vara en bra ledare är nummer ett för mig. Sedan kommer tränarskapet längs med.

Vill du vara den förebild du saknade?

– Jag försöker varje dag. Hur kan jag se till att få alla att känna sig delaktiga och inkluderade? Det är en stor utmaning och man behöver påminna sig hela tiden.

Nya jobbet

Sjöblom har ofta haft tre jobb parallellt; som tränare, tidigare i AIK:s yngre lag och i Tyresö, på Stockholms fotbollsförbund och som ledare i ungdomslandslag. Hon har även varit i Viasat som expert.

– Jag tackar inte nej till saker och till slut sitter jag där med ingen ledig dag på 14 dagar och försöker samla energi. Men just nu är det bara AIK. Det är första gången i mitt liv som jag bara har ett jobb, så nu går jag bara runt och njuter. I åtta år har jag jobbat 200 procent hela tiden.

1 oktober hoppar hon på sitt nya förbundskaptensjobb för F15 och F17 och dubbeljobbar säsongen ut med AIK som hon sedan lämnar.

– Jag är så spänd av förväntan. Sedan finns en sorg i mig också att lämna AIK. Vi har gjort så många bra saker de här åren och jag hade gärna velat följa laget, men jag känner mig ganska sliten också och behöver återhämta mig och jobba med ett jobb.

Sjöblom har tvivlat många gånger på yrket som med den låga ersättningen hon haft fram tills idag inte känts legitimt. Hon har ofta ställt den här karriären i jämförelse med den hon hade kunnat välja med sin universitetsutbildning inom beteendevetenskap.

– Men nu när jag börjar se att jag kanske kan nå mina drömmar har det vänt och blivit en annan sak för mig. Jag kan bli förbundskapten och efter det kanske jag kan bli tränare i ett topplag och spela Champions League och sen kanske jag kan drömma om att bli a-landslagsförbundskapten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN