Publicerad:
Uppdaterad:

”Det får bli ett lotteri”

Av: Emelie Fredriksson, Johan Flinck, Michael Wagner, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur väljer man ut 500 lyckliga när tiotusentals suktar efter biljetter?

Hammarby har sin plan klar.

– Vi lottar ut biljetter bland säsongskortsinnehavare och sponsorer, säger vd:n Henrik Kindlund, som är glad över regeringens besked.

500 i publiken är sannolikt en förlustaffär för de allsvenska föreningarna. Publik innebär ett bredare arrangemang med större personalstyrka och fler vakter. En klubb som Hammarby är dock positiva till regeringens beslut.

– Det här är positivt. Vi är medvetna om att det skulle komma något liknande, att de öppnade upp för publik stegvis. Vi ser det som ett första steg mot att få full publik på vår matcher så tidigt som möjligt under 2021, säger vd Henrik Kindlund.

”Skitviktigt”

Vad betyder 500 på matcherna?

– Det är såklart kul att ha 500 hammarbyare på våra matcher. Vi har skitviktiga matcher i höst och vi behöver uppenbarligen publik för att vinna på hemmaplan, det har vi sett i år.

Hur ska ni välja ut vilka som får gå?

– Vi kommer att informera via våra egna kanaler, men jag kan säga att det kommer att bli ett lotteriförfarande. Vi kommer lotta ut bland vara säsongskortsinnehavare och sponsorer.

– Alla våra 25–30 000 som brukar gå på matcherna vill förstås vara med på läktaren. Men vi är inte där just nu i samhället. Många kommer att tycka det är positivt att några får gå på matcherna. Att det blir lite liv i den här lådan. Förhoppningsvis kan det elda på våra spelare också.

”Viruset kommer inte försvinna”

Du säger att det här beskedet är positivt inför framtiden. Kan du utveckla det?

– Det är det enda rimliga förhållningssättet om man inte ska ta livet av sig, säger Kindlund galghumoristiskt.

– Vi vet ju inget säkert inför nästa säsong. Vi har stora förhoppningar kring ett vaccin mot covid-19. Det är väl sådana nyheter vi fotbollsledare surfar runt mest om i de här tiderna. För det känns inte som att viruset kommer försvinna.

Flera av de andra allsvenska bossarna vill avvakta eftermiddagens sportchefsmöte innan de uttalar sig.

– Vi återkommer efter det. Vi har en uppfattning men vill avvakta så vi har alla fakta på bordet, säger Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg.

Står AIK fast?

Björn Wesström, vd i AIK, har tidigare varit tydlig med att föreningen inte vill selektera sin publik på Friends arena. AIK har haft policyn ”alla eller ingen”.

– Vi ska prata ihop oss under eftermiddagen och se hur man ska tolka det här beskedet. Det är positivt i och med att vi går mot en full öppning av läktarna någonstans i slutändan.

Kommer AIK ha kvar sin linje om ”alla eller ingen”?

– Vi har precis nåtts av det här beskedet och måste prata ihop oss inom klubben.

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF, har inget besked om hur de ska fördela de 500 platserna.

– Vi kommer att kommunicera ut det inom en snart framtid. Vi har en ganska tydlig plan men där är vissa saker vi behöver tolka först utifrån beskedet i dag, som att man nu får sitta två och två bredvid varandra.

– Jag tycker att det är ett bra beslut men sedan tycker jag att det är synd att det tagit lång tid att komma fram till det. Och att vi inte kunde få det här beskedet förra veckan förstår jag inte alls.

Hur många menar ni att ni skulle kunna få in på Eleda Stadion?

– Med den planen vi har, de förutsättningar och det regelverk och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som finns redan nu så skulle vi kunna ta in 5 500 åskådare via 16 olika ingångar, 5 olika områden kring stadion och 2 olika inpasserings-slottider. Nu säger man att man kan sitta två och två också, då skulle ytterligare några personer kunna få plats.

Djurgårdens besked

Inte heller Djurgårdens vd Henrik Berggren har ännu något besked hur klubben kommer att agera.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra. I grunden är vi positiva att det sker en förändring i nuvarande regelverk.

– Men vi vill ha ytterligare information om hur reglerna ska gälla i detalj. Vi vet inte hur det blir med restaurangerna på Tele2 exempelvis.

Har ni några tankar på hur ni vill göra?

– Ja, vi har en skyldighet att förbereda olika scenarior. Vi vill meddela våra säsongskortsinnehavare så att de får veta först. Det finns olika alternativ för att göra urvalet. Vi undvika att välja så långt det går, det är väldigt jobbigt. Men nu ser verkligheten ut så här.

I damallsvenskan skulle 500 åskådare betyda mycket för flera lag, men eftersom säsongen snart är slut och det bara väntar två hemmamatcher för respektive lag får en eventuell ökning på läktarplats inga ekonomiska effekter.

Fredrik Stengarn, ordförande i Kif Örebro, tycker också att det hade varit en rimligare väg att utgå ifrån kapaciteten av arenan för att verkligen göra skillnad för lagen som redan välkomnat 50 åskådare sedan en tid tillbaka.

– Verkligen efterlängtat utifrån att vi har saknat våra supportrar och för oss är det en ganska stor andel som får komma tillbaka. Det här är ett positivt besked så till vida att vi får stöd nu men på det ekonomiska planet kommer det inte göra någon drastisk skillnad när det kommer i slutet av säsongen, säger Stengarn.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: