SvFF om påstådd rasism mot ÖFK-spelaren: ”Helt fruktansvärt”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

FOTBOLL

Isak Ssewankambo ska ha utstått rasistiska tillrop under cupmatchen mot Landskrona i går.

Nu ryter Svenska Fotbollförbundet ifrån.

– Det är svårt att ens hitta orden för hur trött man blir på denna typ av beteende som vissa individer tycker att de kan ta sig rätt till, säger Christine Stridsberg, förbundsjurist på SvFF, till Sportbladet.

Isak Ssewankambo ska enligt egen utsago ha utstått rasistiska tillrop under matchen mellan Östersund och Landskrona BoIS i Svenska cupen i går. Försvararen gick ut för att slå en hörna och ska då ha hört apljud från ett gäng supportrar som stod utanför arenan.

Christine Stridsberg, förbundsjurist på Svenska Fotbollförbundet, är tydlig med att SvFF tar avstånd från händelsen.

”Vi tar hundra procent avstånd på alla sätt”

– Baserat på det som Östersundspelaren (Isak Ssewankambo) beskriver är det naturligtvis fruktansvärt. Det är helt bedrövligt i så fall. Det är svårt att ens hitta orden för hur trött man blir på denna typ av beteende som vissa individer tycker att de kan ta sig rätt till. Vi tar hundra procent avstånd på alla sätt, säger hon till Sportbladet.

Ingen anmälan har ännu lämnats in till Svenska Fotbollförbundet – men vad skulle händelsen kunna mynna ut i för påföljd? Christine Stridsberg berättar att Svenska Fotbollförbundet inte uttalar sig om enskilda ärenden på förhand, men hon berättar hur de generellt sköter sina fall.

– Det ska ha varit utanför själva arenan. Då är huvudregeln i alla fall att den arrangerande klubben inte ansvarar för annat än det som händer inne på arenan, säger hon och fortsätter.

”Inte alltid såna saker mynnar ut i en bestraffning”

– Man kan ansöka om tillträdesförbud via polis och föreningarna själva kan ålägga arrangemangsavstängning och sådär. Det är väl snarare en sån typ av påföljd man vill komma åt.

Vad är Svenska Fotbollförbundets nästa steg nu?

– Vi kommer såklart att följa det här och se vad som händer. Och i den mån som Östersund kontaktar oss så får vi ta det därifrån och se vad de vill och hur deras upplevelse om situationen är. Det är inte alltid såna saker mynnar ut i en bestraffning. Ibland är det andra åtgärder man kan vidta internt.

Senare under dagen kom uppgifter till Fotbollskanalen om att det det hela kan vara ett missförstånd.

– Jag tror att från början till slut är detta ett tråkigt missförstånd, säger supporterpolisen Mats Lilja till Fotbollskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.