NHL-drömmen slår in – mitt i natten

I natt draftas Frölundas supertalang

Publicerad:

HOCKEY

Lucas Raymond, 18, kommer att sitta uppe större delen av natten i samband med ett av de största ögonblicken i karriären – NHL-draften.

Men tro inte att Frölundas tränare Roger Rönnberg ger honom sovmorgon till träningen för det.

– Haha, nej. Men det passar mig bra, säger Raymond.

Hade det varit vilket annat år som helst hade Lucas Raymond befunnit sig i Nordamerika tillsammans med sin familj för NHL-draften. Men 2020 är inte vilket annat år som helst.

I stället blir det en virtuell draft.

Det gör att den 18-årige forwarden kommer att sitta i soffan hemma med familjen och sin agent – mitt i natten.

– Det är bara att sitta vaken men jag tror inte att det kommer vara några större problem. Man kommer nog vara ganska nervös och ha en del adrenalin så det löser sig, säger Raymond.

Hur känner du över att inte få vara på plats?

– Det är en häftig upplevelse som man har sett på tv när man har varit yngre. Att få vara där hade självklart varit det bästa. Men som förutsättningarna är nu så går det inte, men oavsett blir det häftigt att få uppleva det med familjen. De betyder extremt mycket för mig och har hjälpt mig mycket, säger han.

Pratas om Ottawa

Frölundas supertalang tippas gå någonstans mellan plats fyra och tio i draften, och har haft mycket kontakt med flera lag.

– Det är några av de lagen som väljer rätt tidigt. Ottawa, Detroit, Anaheim. Mycket med dem men sen många andra också. De har haft lång tid på sig under hela sommaren att snacka med en, så man har hunnit med ett par samtal, säger Raymond.

Lucas Raymond.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Lucas Raymond.

Ett lag som många experter placerar Lucas Raymond i är Ottawa Senators som bland annat har val nummer tre och fem i draften. Och det finns en tydlig koppling till Frölunda i klubben. Daniel Alfredsson är en legendar i klubben och Erik Karlsson är inte långt efter.

– Det finns många duktiga svenskar som har spelat där. Erik Karlsson och Daniel Alfredsson som är en legendar. Absolut, Ottawa hade självklart varit en enorm ära. Men ja, jag har fortfarande ingen aning om vart jag går. Oavsett vilket lag det blir så kommer det vara enormt häftigt. Alla lagen i toppen är häftiga föreningar som man har kollat på när man var liten. Så blir det Ottawa är det enormt häftigt, och blir det ett annat är det enormt häftigt.

”Tillräckligt med hockey”

Sverige har under flera år sett en drös backar gå högt i draften. Nu är det i stället två forwards i form av Raymond och Djurgårdens Alexander Holtz som kommer att draftas först av svenskarna.

– Alex och jag har känt varandra länge. Det är en kul upplevelse att gå tillsammans också, säger Raymond.

Snackar ni något om vem som kommer att gå först?

– Haha nej, det gör vi inte. Oavsett hur det går så kommer vi att vara extremt glada för varandra. Vi har inte snackat mycket om det utan vi snackar faktiskt inte så mycket hockey. Det är rätt skönt. Jag tror att båda två har tillräckligt mycket hockey i vardagen. Att slappna av och tänka på annat är rätt skönt.

Upp för träning

Draften är schemalagd att börja 01.00 natten till onsdag, svensk tid. När alla åtaganden i form av intervjuer och dylikt är överstökade är det bums i säng som gäller.

Runt 9-tiden på morgonen bär det av till Frölundas träning. Roger Rönnberg ger inte forwardstalangen någon sovmorgon inför torsdagens SHL-match mot Brynäs.

– Det är lite skönt också, att fortsätta med samma rutiner mitt i säsongen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Roger Rönnberg.

Hur tycker du annars att det har gått för dig hittills i SHL?

– Bra. Framför allt har vi som lag har startat extremt bra och då känner väl jag att jag har varit riktigt stark i starten.

Stor skillnad på dig från förra säsongen?

– Det tycker jag, absolut. Jag känner stor skillnad i styrkan och i sarghörnen, även självförtroendemässigt. Det är absolut en stor skillnad.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!