Mejla

Patrik Lundberg

Så många viger sina korta liv åt att hetsa

Publicerad:
Foto: TT / FLT-PICA

Budskapet ska färdas ut i rymden. Från Nasa i Houston, till rymdsonden Voyager 1 och därefter mot oändligheten.

Voyager 1 skickades i väg 1977 och är nu 20 miljarder kilometer från jorden. Rymdsondens budskap ska kunna tolkas av vem som helst. Det senaste sändes i veckan, på 40-årsdagen:

”Vi erbjuder vår vänskap över stjärnorna. Ni är inte ensamma.”

Det är mänsklighetens uppmaning till andra civilisationer, vår värdegrund, vår självbild.

Så vad händer när någon hittar Voyager 1? Kanske finns det teknologi nog att zooma in Tellus, för att se vilka vi är.

En utomstående ser människor som har delat upp sig i stater. I merparten av staterna röstar medborgarna om vem som är bäst lämpad att leda dem. Den mäktigaste staten har valt en man som ingen utomjording skulle ta i med tång.

Han är ovän med ledaren för en stat där medborgarna svälter och bara får rösta på ett parti. Deras osämja riskerar att trigga ett kärnvapenkrig som utplånar mänskligheten.

Historieböckerna visar att människor alltid har krigat. Eller åtminstone män. Anledningarna har varit många. Alltid har man hittat nya eller nygamla skäl att döda varandra.

En gång bestämde sig en ledare för att utrota en hel folkgrupp. Han lyckades mörda runt sex miljoner av dem. Efteråt bestämde sig mänskligheten att det aldrig skulle få ske igen. Men alla höll inte med.

Den där ledarens ideologi lever fortfarande. I en stat på norra halvklotet får människor som vill utrota den där folkgruppen tillstånd att demonstrera sitt hat utanför folkgruppens heliga plats, på deras heligaste dag.

En utomstående fäster nog även blicken vid Tellus hälsotillstånd: Naturresurserna minskar, klimatet förändras, planeten förorenas. Somliga försöker stoppa utvecklingen, men de starkaste krafterna stretar emot.

Av allt att döma: mänskligheten är på väg att förinta sig själv.

Och inför en utomstående kan knappt ens den enskilda människan skylla ifrån sig. Så många viger sina korta liv åt att hetsa mot sina medmänniskor. Så många tycker sådant är fel och tiger likväl. Så många blundar inför sin nästas öde.

Men vänskapen, den erbjuds över stjärnorna.

avPatrik Lundberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ledare

Houston

Rymden