Här slår rånarna till mot elektronikbutik – nu döms de

NYHETER

Här slår de maskerade rånarna till mot Webbhallen och pistolhotar kunder innan de flyr med elektronik – för över 700 000 kronor.

Fyra män greps inom 40 minuter efter första larmet.

Nu har de dömts till fängelse för det grova rånet.

1 av 9 | Foto: POLISEN
Den maskerade rånaren som riktar sin pistol mot kunderna medan hans kumpaner roffar åt sig elektronik kallas i polisens förundersökning ”Blåa-byxor -mannen”.

Klockan 13.17 den 26 juni gick larmet på Webhallens centrallager i Sollentuna, norr om Stockholm. Fem maskerade män hade då sprungit in på i elektronikvaruhuset med dragna pistoler och börjat hota personal samt kunder i butiken.

”Alla ner på golvet annars skjuter vi!” skrek männen.

Under cirka fyra minuter tvingade de alla kunder i butiken att lägga sig på golvet samtidigt som satte sina vapen mot de anställda och under hot fick dem att öppna till ett lager. Rånarna roffade åt sig Iphones för över 350 000 kronor och annan elektronik för lika mycket.

Hela förloppet fångas av butikens övervakningssystem och på bilderna syns hur hänsynslöst männen agerat mot sina offer i lokalen. De drabbade har vittnat om hur de fruktade för sina liv när vapnen riktades mot dem. Senare skulle det visa sig vara attrapper eller luftpistoler.

En kvinna som stod och skulle betala kastade sig genast på mage över sin nioårige son för att skydda hans huvud och bål.

– Jag täckte honom med allt jag hade. Jag viskade till min son att han bara ska vara tyst, inte röra sig, vara lugn och att mamma skyddar honom, säger kvinnan i förhör.

Får fängelsestraff

Kamerorna har också fångat deras misslyckade flykt. Flera gröna byggpåsar med stöldgods lastas in i en Volkswagen Caddy som sedan försvann från platsen. Fem gärningsmän som varit inne i butiken hoppade sedan in i en andra flyktbil – som inte startade.

De fem försökte därefter fly till fots.

Den första av de fyra män som nu dömts för det brutala butiksrånet greps cirka sex minuter efter första larmet. Den sista av dem togs av polis knappt 40 minuter därefter.

De fyra männen – två 18-åringar, en 19-åring och en 20-åring – fick under onsdagen sina domar i Attunda tingsrätt. Den ene 18-åringen dömdes till 1,5 års fängelse och den andre till tre månader. 19-åringen och 20-åringen fick två års respektive två år och fyra månaders fängelse.

”Missnöjd med domen”

Tillsammans ska de dömda rånarna betala 410 042 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget och Webhallen AB och till elva av de personer som befann sig i butiken, bland annat mamman och hennes son, totalt 141 200 kronor.

Gärningsmännen döms mot sitt nekande.
– Min klient är missnöjd med domen, den ska naturligtvis överklagas, säger advokat Sargon De Basso som försvarat den 19-årige gärningsmannen.
– Han har dömts för en gärning han är oskyldig till, han var i närheten av Webhallen men inte så han kan dömas för rånet.

Totalt ska det ha varit sex gärningsmän som slog till mot elektronikbutiken. Två av dem är ännu inte identifierade och är enligt polisens förundersökning på fri fot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott