Svenskens passning – efter världsrekordet

Av: Filip Durefelt, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SVT Sport

BUDAPEST. Adam Peaty krossade sitt eget världsrekord på 50 meter bröstsim.

Efter 26,10 ger hans svenska kompis Johannes Skagius en varning.

– Han ska få känna sig lite säker nu, så tar jag honom om ett år.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det tidigare rekordet, 26,42, satte Adam Peaty under VM i Kazan 2015, då på semifinalen innan han sedermera vann guldet.

När den 22-årige britten, som så sent som i går vann VM-guld på den dubbla distansen, tittade upp på resultattavlan efter sitt försöksheat under tisdagsmorgonen blev han förvånad.

– När jag såg 26,10 tänkte jag ”wow”, det är snabbt. Det är en väldigt bra känsla men jag hoppas kunna simma snabbare i semifinalen, säger han till SVT Sport.

Svenske Johannes Skagius öppnade samma försök kvickt och slog av en aning på farten efter 25 meter. 27,27 var fältets trettonde bästa tid och tar honom till kvällens semifinaler, där han tror sig behöva skala av åtminstone två tiondelar för att nå finalen.

”Han är helt outstanding”

– Jag har gått upp väldigt mycket i styrka sedan förra året så jag måste behärska det. Det är lite som någon sa: with great power comes great responsibility, säger Skagius.

Hur mycket starkare är du?

– I fjol gjorde jag en etta på 130 kilo i bänkpress. Nu gör jag en trea på 130 kilo.

Skagius är gammal kompis med Adam Peaty och häpnar över världsrekordsinnehavaren prestationer.

– Vi tävlade alltid på junor-EM mot varandra, så vi har varit tillsammans länge, säger Skagius och fortsätter:

– Han är helt outstanding just nu. Det är inget snack om saken. Men han ska få känna sig lite säker nu, så tar jag honom om ett år.

Noterbart från tisdagens försökspass var också att Michelle Coleman tog sig vidare från 200 meter frisim med nionde bästa tid. Coleman kom till VM som tvåa på världsbästalistan på distansen.

Publicerad: