Michael Nyqvist tackade nej till jobb för att vara med familjen

avAndreas Hansson

1 av 3 | Foto: ROGER SCHEDERIN
Ellen och Michael Nyqvist

Michael Nyqvist tackade nej till jobben för att vara nära sin familj under sitt sista år.

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem, sa han i en intervju med Hemmets Veckotidning i januari.

Michael Nyqvist kämpade mot cancern i hemlighet.

Under sitt sista år började han berätta för sina nära vänner om sjukdomen, utåt sett sa han ingenting. Han valde också att tacka nej till jobb för att fokusera på familjen.

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem. Att spela teater kan vara svårt när man har familj, eftersom man alltid är borta på kvällar. Och på dagarna är ju barnen i skolan. Värst har det varit om jag både filmat och spelat teater eller turnerat. Det slutade jag med tidigt, sa Michael Nyqvist till Hemmets Veckotidning i januari.

Han tackade dock ja till vissa åtaganden, ännu ha han tre inspelade filmer som inte hunnits ge ut och så sent som i våras var han på premiären av filmen ”Du försvinner” i slutet av mars i Köpenhamn där de sista offentliga bilderna togs på honom.

Efter hans död för en månad sedan har familjen planerat begravningen och hyllningarna till sin älskade pappa och make. Hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth har planerat och startat Michael Nyqvist stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft ihop med vänner till henne och Michael. I programmet till begravningen har Michael Nyqvists dotter gjort ett porträtt av sin far.

ARTIKELN HANDLAR OM