Mejla

Lena Mellin

Väljarna: Hon är kvinnan nästan helt utan egenskaper

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har nästan inga egenskaper.

Hon är varken statsmannamässig, engagerad eller trovärdig enligt väljarna i en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Knappt en fjärdedel tycker dock att hon är kompetent.


GRAFIK: Partiledarnas egenskaper – enligt svenska folket

Snurra i bildspelet för att se samtliga partiledare och vilka egenskaper väljarna förknippar med dem.*

1 av 9

Så läser du grafiken: Egenskaperna som visas som staplar är de som minst 20% av väljarna (oavsett partisympatier) förknippar med partiledaren. Skalan börjar alltså på 20% – får man lägre siffror än så fins egenskapen inte med.

Inizio har på uppdrag av Aftonbladet undersökt vilka egenskaper väljarna förknippar med riksdagens nio partiledare. De har fått välja bland åtta förbestämda egenskaper och kunnat pricka för alla – eller ingen alls.

I redovisningen har vi tagit med de egenskaper som minst en femtedel, 20 procent, av väljarna tycker att partiledaren har. Annie Lööf (C) toppar med sju följd av Jonas Sjöstedt (V) med sex och Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) med fem vardera.

Sämst ligger språkröret och biståndsminister Isabella Lövin (MP) till, minst en femtedel av väljarna förknippar inte henne med någon av de uppräknade egenskaperna. Nästan lika illa är det för Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister och språkrör. De har en egenskap var.

En enda partiledare uppfattas som visionär. Det är V-ledaren Jonas Sjöstedt. Det är anmärkningsvärt att inte fler anses ha den egenskapen. Det är ju en av partiledarens viktigaste uppgifter att stå för visionerna om framtiden.

Dessutom är det bara en enda som minst 20 procent av väljarna tror har förmågan att fatta beslut. Centerledaren Annie Lööf uppfattas som beslutsfähig. Men det gör exempelvis inte någon av de båda statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Trots att beslut är det en statsminister måste fatta - hela tiden.

Bara två av partiledarna är statsmannamässig enligt väljarna. En av dem är lyckligtvis Stefan Löfven. Det vore ju väldigt tråkigt om väljarna inte tycker att statsministern är en statsman. Det är han som för vår talan internationellt och där ingår den egenskapen i basutbudet.

Den andra statsmannen är Annie Lööf. Men alltså inte hennes allianskollega, oppositionsledaren Anna Kinberg Batra vilket talar till hennes nackdel.

Lätta att förstå är inte ens hälften av partiledarna, Jonas Sjöstedt, Annie Lööf, Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson. De andra tycker väljarna är svårare att följa.

Den vanligaste egenskapen är engagerad. Sju av nio partiledare är engagerande enligt minst en femtedel av väljarna. De enda som inte är det är Isabella Lövin och Anna Kinberg Batra. Att inte uppfattas som engagerad måste betraktas som en dödssynd för en partiledare eftersom all politik bygger på engagemang. De ska helt enkelt vibrera av det.

I ena änden av skalan står Annie Lööf som alltså har sju av de efterfrågade egenskaperna. Bara 19 procent tycker att hon inte har någon av de åtta egenskaperna.

I andra änden återfinns Isabella Lövin, Anna Kinberg Batra och Gustav Fridolin. De besitter ingen eller bara en av de efterfrågade egenskaperna. 45 respektive 48 procent anser att Kinberg Batra och Fridolin inte har någon av dem.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE