De grep en dieseltjuv på helt egen hand

Publicerad:
Efter många problem har Niklas lyckats stoppa dieseltjuven som härjat sedan i somras.
Foto: Privat
Efter många problem har Niklas lyckats stoppa dieseltjuven som härjat sedan i somras.

NYHETER

Med hjälp av egenhändigt monterade kameror och stort tålamod lyckades Niklas, 23, och hans två kompisar gripa en dieseltjuv som härjat sen i somras.

– Vi slet ut honom ur bilen och buntade fast honom, säger Niklas.

Niklas Krämer, 23, på Ekerö utanför Stockholm har haft problem med dieseltjuvar på företaget han jobbar hos i över ett år. I januari förra året tog han och en kompis upp jakten och fångade fyra gärningsmän som erkände på plats.

Ändå lades förundersökningen ned, eftersom brottet bara skulle leda till böter. Niklas fick tjata på åklagare för att få förundersökningen öppnad igen. Och samtidigt har dieselstöldsplågan fortsatt härja.

– Sedan i somras är det några stycken som hållit på kontinuerligt och slangat på vår industritomt. Det är samma gäng, säger Niklas.

Han har monterat jaktkameror som skickar bilder till honom på sms när någon obehörig rör sig på industritomten. Och på söndagskvällen efter 22 fick han larm. Niklas kastade sig in i bilen och ringde två kompisar.

Foto: Privat
Tjuven fångades på bild av Niklas övervakningskamera.

Tog upp jakten

Niklas och hans ena kompis gick in på industritomten, medan den tredje vännen höll vakt på en åker som ligger i anslutning och som betraktades som den sannolika flyktvägen. Efter att ha iakttagit gärningsmannen en stund blev de upptäckta – och mannen kastade sig in i en utlandsregistrerad bil.

– Den står parkerad ute på åkern där min kompis håller vakt i andra änden. Vi har telefonkontakt. Han körde förbi min kompis i hög fart och var nära att plocka med sig honom när han försökte blockera vägen, säger Niklas.

De hittade snart mannens bil parkerad vid en gård några hundra meter bort. Polis kallades till platsen, men trots sökinsatser med hundförare gick det inte att hitta honom. Niklas och en av kompisarna bestämde sig för att stanna kvar på jobbet över natten, och sätta upp jaktkameror på den övergivna bilen.

Foto: Privat
Eftersom mannen förstört stängslet vid industritomten kommer Niklas yrka på att han även blir misstänkt för skadegörelse.

Grep på egen hand

Strax efter morgonkaffet gav det resultat. De fick ett larm – mannen var tillbaka för att hämta sin bil. Niklas och kollegan hann precis ned för att blockera vägen, och genomförde sedan enligt Niklas ett envarsgripande.

– Vi slet ut honom ur bilen och buntade fast honom med buntband och ringde polisen.

Polisen ska sedan ha tagit med sig med sig mannen från platsen. Myndigheten bekräftar att en anmälan om stöld av diesel ur fordonstank är upprättad och att en förundersökning är inledd.

Niklas kommer även yrka på att mannen ska bli misstänkt för skadegörelse, eftersom han brutit sig in på verkstaden genom att förstöra stängslet.

Efteråt har Niklas delat med sig av bilder från händelsen på sociala medier. I Facebookgruppen Maskinistgruppen har bilderna fått över 4 000 gilla-markeringar.

– Det är enormt positiva kommentarer som kommer till oss, vi har fått jättemycket credd, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN