Pelle Blohm: "Allsvenskan reducerad till hållplats"

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbollsexperten bekymrad efter försäljningen av Wilton

Stockholm (TT) AIK:s Wilton Figueiredo till Qatar, IFK Göteborgs Marcus Berg till Groningen, Elfsborgs Samuel Holmén till Bröndby och Kalmars Ari da Silva till Alkmaar.

Fotbollens guldstrid kan avgöras i styrelserummen.

– Allsvenskan har tyvärr blivit bara en hållplats, säger fotbollsexperten Pelle Blohm.

Foto: BILDBYRÅN

När AIK på torsdagen offentliggjorde att klubben säljer en av sina största stjärnor, till Rayyan sports club i Qatar, blev brasilianaren Figueiredo den senaste i en rad av stjärnor som klivit av det allsvenska guldtåget i förtid.

Pelle Blohm, tidigare allsvensk spelare och numera fotbollsexpert för bland annat Canal plus och TT, är inte förvånad. Samtidigt kan han inte dölja ett stänk av besvikelse.

– Visst är det rätt bedrövligt att det ska behöva vara så här. Det stärker inte den svenska klubbfotbollen i arbetet att vara långsiktigt och ha kontinuitet. Nu måste man hela tiden jaga nya spelare, och det skapar oro i trupperna hela tiden när nya spelare ska in, om och om igen.

– Men svenska klubbar plockar in importer, och när importerna kommer så säger de ju att de vill hit och spela för att visa upp sig och ta sig till större klubbar längre fram. Det är ingen hemlighet.

Hade du koll på Rayyan sports club?

– Jag hade nog hört talas om den, men inte mer än så.

Är det såna klubbar allsvenska stjärnor ska gå till?

– Naturligtvis inte. Jag kan inte se något annat än att han får snuskigt bra betalt och inte kan tacka nej av den anledningen. Men normalt sett brukar ligan i Qatar få spelare som är på väg neråt i sina karriärer, som gjort några bra år ute i Europa. Det är sällan man ser att spelare som är på väg uppåt hamnar där.

Vad är lösningen för de svenska klubbarna?

– Grunden är pengar. Svenska klubbar har problem att dra in tillräckligt för att betala höga löner, och vi har vårt skattesystem som gör det svårt att tjäna de stora pengarna här. Situationen är svår, jag tror att klubbarna får acceptera det här och lära sig hantera det. Men det är tufft – här är vi mitt i guldstriden och så försvinner såna här spelare.

Jakob Sillén/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN