Sexköpsdömd domare dömer igen

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

”Hans agerande drar ner förtroendet för domarkåren”

Den för sexköp dömde domaren Leif Thorsson, 61, i Högsta domstolen, HD, återgår till dömande tjänst första september, skriver svd.se.

– Hans agerande drar ner förtroendet för domarkåren, säger Ralf G Larsson, ordförande i Domarförbundet till aftonbladet.se.

Dömd domare Sexköpsdömde justiterådet Leif Thorsson går tillbaka till dömande tjänst i Högsta domstolen till hösten.
Foto: URban ANDERSSON
Dömd domare Sexköpsdömde justiterådet Leif Thorsson går tillbaka till dömande tjänst i Högsta domstolen till hösten.

I slutet av mars 2005 dömdes justitierådet Leif Thorsson till dagsböter efter att han köpt sex av en manlig gymnasieelev i 20-årsåldern. Efter domen beslutade Justitekanslern att Thorsson trots brottsligheten skulle få behålla sin tjänst som justiteråd, men enligt en överenskommelse skulle han flyttas från dömande tjänst till tjänsgåring i Lagrådet.

Där har han jobbat sedan JK:s beslut. Men från och med första september återgår han till dömande tjänst.

Inget fel

– Det är inte mycket någon kan göra åt. Formellt är inget fel begånget, när JK:s beslut blev som det blev, säger Ralf G Larsson.

Men Larsson är ändå mycket kritisk till beslutet och till Thorssons, som han anser, bristande omdöme.

– Det är bristande omdöme att gå tillbaka till dömande tjänst när man själv är dömd för ett så grovt brott. Hans agerande drar ner förtroendet för domarkåren.

Leif Thorsson kan alltså själv bestämma vilken tjänst han ska ha. Enligt Johan Munck, ordförande i Högsta Domstolen, vill Thorsson tillbaka till dömande verksamhet och ”så får det bli”. På frågan om han tror att Thorssons beslut påverkar förtroendet för Högsta domstolen svarar Munck:

”Fruktansvärt tokigt”

– Jag tror inte att det påverkar. Jag önskar naturligtvis att det här aldrig hade

hänt men jag tror också att allmänheten förstår att vi måste tillämpa grundlagen, säger Johan Munck till svd.se.

Ralf G Larsson är mycket kritisk till att landets högsta domare inte prövas bättre innan de utses av regeringen. Att arbeta som justitieråd är en så kallad kallelsetjänst.

– Det är en fruktansvärt tokig ordning, och det har jag också påtalat för både den förre och den nuvarande justiteministern.

Fotnot: aftonbladet.se har sökt Leif Thorsson utan att lyckas.

Läs tidigare:

Publicerad: