Bandawe kollapsade efter målgång

Publicerad:
Uppdaterad:

Segraren i Stockholm marathon helt slutkörd

Slutkörd segrare Bandawe vann Stockholm marathon för andra året i rad. Men urladdningen hade ett pris. Direkt efter målgång spydde Bandawe och fick senare hjälp av sjukvårdare.
Foto: ScANPIX
Slutkörd segrare Bandawe vann Stockholm marathon för andra året i rad. Men urladdningen hade ett pris. Direkt efter målgång spydde Bandawe och fick senare hjälp av sjukvårdare.

Årets Stockholm marathon blev en enorm utmaning i hettan.

Philip Bandawe från Zimbabwe vann överlägset – men kollapsade och spydde efter målgång.

– Han är helt slut, säger expertkommentatorn A Lennart Juhlin.

Philip Bandawe tog sin andra raka seger i Stockholm marathon och vann överlägset på tiden 2.20.56.

Fick hjälp av sjukvårdare

Kenyanerna Jonah Kipiwiott Kemboi och Simon Gitebi Kasimili försökte sig på ett ryck efter 23–24 kilometer. Men Bandawe hade full kontroll och hängde på.

Sakta men säkert utvecklade sig loppet till en duell mellan framför allt Bandawe och Kemboi och under de sista kilometerna segade zimbabwiern till sig en allt större lucka och vann till slut helt ohotad.

Men framgången hade sitt pris.

En totalt slutkörd och utpumpad Bandawe hade knappt styrfart den sista delen av loppet och efter målgång kollapsade han.

Bandawe spydde och tv-bilderna visade senare att segraren fick hjälp med att lämna Stadion av sjukvårdare.

Värmen skördade offer

Loppet avgjordes i stark värme, 28 grader vid starten, vilket skördade en hel del offer. Bland dem som bröt var en av de svenska förhandsfavoriterna, Lars Johansson, som tvingades ge upp med kramp efter knappt 1,5 mil.

Kent Claesson blev bäste svensk på 2.28.20. Han gick i mål på nionde plats och vann därmed precis som i fjol SM-guld, trots magknip under de sista kilometerna.

– I mitten av loppet hade jag en period då det gick rätt bra, men sedan fick jag slita. Jag tappade oerhört mycket tid på slutet, säger han till TT.

Claesson var knäskadad i vintras och missade omkring två och en halv månaders grundträning. Den tiden hade han gärna haft i benen i värmen på Stockholms gator.

– Jag är helt enkelt inte riktigt tränad. Kroppen tar stryk och då är det ofta magen som reagerar. Men jag blir svensk mästare, det får vara okej.

Marcus Leifby, TT ,

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN