Friades för styckmord - kräver miljonskadestånd

Friades för mordet på Catrine da Costa – vill ha över 40 miljoner av staten

1 av 2
Den mest kända bilden på Catrine da Costa.

Nu kräver allmänläkaren och obducenten drygt 40 miljoner kronor i skadestånd av staten.

Trots att de friades från styckmordet på Catrine da Costa 1984 anser de att rättsprocessen har berövat dem ett värdigt liv.

– Dessa läkare har fått sina liv förstörda, säger männens ombud, professor Anders Agell till aftonbladet.se.

De båda läkarna som gått under benämningen allmänläkaren och obducenten friades 1988 av Stockholms tingsrätt för det uppmärksammade mordet på Catrine da Costa fyra år tidigare.

Men tingsrätten slog fast att de båda hade styckat kvinnans kropp efter att hon mördats. Själva styckningen togs aldrig upp till prövning eftersom brott mot griftefriden då hade passerat preskriberingstiden.

Nu, många år senare, kräver de staten på över 40 miljoner kronor. I går lämnades stämningen in till Attunda tingsrätt.

Utpekades som likstyckare

– De utpekades som likstyckare och det förhållandet har förstört deras liv, säger männens ombud, Uppsalaprofessorn Anders Agell till aftonbladet.se.

Med tanke på utpekandet är skadeståndskravet befogat, menar Agell. 1991 fråntogs de sina läkarlegitimationer.

– De har ju förlorat sina livsinkomster, sina yrken. De är starkt förföljda och kan aldrig berätta för någon vilka de är. Dessa starckars oerhört förföljda läkare har ju fått sina liv förstörda.

– De dömdes aldrig till fängelse men de har suttit i ett enormt socialt fängelse.

Vände sig till JK

Tidigare har männen vänt sig till justitiekanslern, JK med krav på att få sitt fall prövat. I februari 2005 sa JK Göran Lambertz nej.

– JK utreder inte skuld eller inte skuld utan utreder bara om det begåtts allvarliga fel av myndigheterna. Jag gick igenom det material som fanns och kom fram till att det inte fanns någon anledning att ta upp fallet, säger Lambertz till aftonbladet.se.

– Det hade också att göra med att det gått så lång tid sedan allt hände.

Det argumentet tycker inte professor Anders Agell håller.

– Det här handlar om en rad försummelser inom rättssystemet under 20 års tid. Det handlar om förlust av inkomst under varenda år och om lidande under varenda år sedan dess.

– Det här är mig veterligen den största rättsskandal som har skett i Sverige.

Målet för Agell är inte bara att de båda männen ska få skadestånd. Han vill också se resning i domstol och upprättelse socialt i det svenska samhället.

Tidigare artiklar

Johanna Melén