Muslimer i Australien angrips efter Bali-bomber

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flyende imam fick sitt hem sönderslaget

Australiska muslimer försöker skärpa bevakningen av moskéer och kulturcenter i rädsla för hämnd för sprängattentatet som dödade åtskilliga unga australier på Bali.

Trots säkerhetsåtgärderna blev en muslimsk imam i Sydney angripen i sitt hem på tisdagen.

Enligt polisen lyckades minst två män ta sig in på en islamisk skolas område i en förort till Sydney tidigt på tisdagsmorgonen. De krossade fönsterrutor och tog sig in i imamen Ahmed Shabbirs privatbostad, där de gick lös på inredningen. Shabbir själv klarade sig utan skador.

Ledare för Australiens 500 000 muslimer säger att de är oroliga för att upprörda australier kommer att göra dem till syndabockar för attentatet, som islamiska extremister misstänks för.

Imam Uzair Akbar, vid Holland Park-moskén i en förstad till Brisbane, blev allvarligt skadad vid en anlagd brand efter terrorattackerna i USA den 11 september. Han har nu hyrt in extra vakter.

- Känslorna stiger och det är mycket vrede i luften, sade han till AFP.

Fördömer attacken

- Budskapet till våra australiska bröder och systrar är att vi också fördömer den här förfärliga attacken. Vår religion tolererar inte att man utgjuter oskyldigas blod.

En 24-årig man dömdes i förra veckan för mordbranden i Brisbane, som enligt juryn hade ett rasistiskt motiv.

Polisen säger sig ha ökat bevakningen runt moskéer och kulturcenter. Politiska ledare har uppmanat australier att inte lägga skulden på muslimer för våldet.

Både premiärminister John Howard och delstaten Queenslands regeringschef Peter Beattie har beskrivit islam som en fredlig religion och tillbakavisar uppfattningen att attentatsmännen skulle vara ute i religiösa syften.

TT

Publicerad: