Dottern i Sävsjö fick amputera fötterna

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnan dog efter att hon tagit med sig sina två barn ut i skogen en iskall dag i vintras.

Hennes åttaåriga dotter blev så svårt köldskadad att hon fick amputera båda fötterna.

Det uppger åklagare Marianne Nordström för Aftonbladet.

Utredningen av polisens agerande i samband med att kvinnan och hennes två barn försvann i Sävsjö den 28 februari pågår fortfarande.

Marianne Nordström, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, är förtegen om arbetet.

– Jag kan inte berätta om vad som händer i ärendet eftersom det är en pågående förundersökning, säger hon.

Har någon delgivits misstanke om brott?

– Som sagt kan jag inte svara på några frågor kring förundersökningen.

Hur är det med barnen?

– Såvitt jag vet har pojken återhämtat sig medan flickan har fått amputera fötterna. Det är allt jag vet om deras situation.

1 av 2 | Foto: Peo Möller

Sökte asyl

Det var den 28 februari som kvinnan och de två barnen, en son och en dotter, försvann från ett asylboende i Sävsjö i Jönköpings län.

Vid tillfället var det omkring tio grader kallt, och alla tre var mycket dåligt klädda. Enligt polisen hade de inte ens skor på fötterna.

Ett stort sökpådrag sattes in. Sonen hittades samma eftermiddag, men det dröjde till sent på natten till torsdagen innan kvinnan och dottern anträffades.

Mamman avled senare på sjukhus. Det är oklart varför hon gav sig ut i skogen. Dagen före händelsen hade hon ett möte med Migrationsverket, det fattades dock inget beslut om familjens asylansökan då.

Går igenom radiotrafik

Kvinnan och dottern hittades ungefär 250 meter från platsen där de observerats av ett vittne. Trots det ringa avståndet tog det tolv timmar innan de kunde lokaliseras.

Polisens sökinsats har fått hård kritik. Förundersökningen som Marianne Nordström leder syftar till att utreda om någon begick tjänstefel under letandet. Utredningen väntas vara klar i augusti.

– Det är en hel del åtgärder som har vidtagits för att kontrollera skeendet. Men det är en hel del arbete som återstår. Materialet som vi har att gå igenom är omfattande eftersom det kommer in mycket radiotrafik i samband med sådana här händelser, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE