Markoolio i tårar när han talar ut om sin svåra uppväxt

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Marko Lethosalo kan inte hålla tillbaka tårarna i ”Sommar i P1”.

Nu talar han ut om den tuffa uppväxten – om alkoholen och misshandeln i hemmet.

– Om du gör som jag gjorde och stängde av och höll inne skiten så blir det som en kokande vulkan, säger han i programmet.

Vardagarna gick an, men när det närmade sig helgen steg oron. Det berättar Marko ”Markoolio” Lehtosalo i sitt sommarprat.

– Helgerna hemma började lugnt och fint. Det korkades upp, det dracks mycket, det var uppsluppet och fest. Sen spårade det ut med våld, säger han i programmet.

– Jag har sett min mamma blivit misshandlad av olika män i våra liv. Män som var snälla, som skojade med oss barn, som låtsades vara våra vänner. Män som förvandlades till monster.

Marko Lehtosalo växte upp i Orminge utanför Stockholm med sin mamma och sina två syskon.

Hans pappa lämnade familjen när Marko var en bebis. Han träffade honom först igen när han var 15 år. Då satt pappan plötsligt i köket en dag. Men någon mer kontakt än så blev det inte.

– Jag tror det är svårt att sakna något som man inte ens vet vad det är. Jag vet inte hur det är att ha en pappa, säger Marko Lehtosalo.

”Min ventil var alkohol och slagsmål”

Familjen hade det ekonomiskt tungt, och mamman jobbade som både städare och diskare. Helgerna hemma präglades av våld och alkoholism.

Som liten pojke utan möjlighet att försvara sin mamma från de män som gjorde henne illa kunde han inget annat än att ”stänga av”. I stället tog han ut sin ilska i skolan. Han beskriver sig själv som ”en otäck person” under skolåren. Stökigheterna fortsatte efter skolan och han blev det han själv varit så rädd för, en som slogs och drack.

– Om du gör som jag gjorde och stängde av och höll inne skiten så blir det som en kokande vulkan som då och då måste få ett utbrott. Min ventil var alkohol och slagsmål, säger Marko Lehtosalo och berättar att han blivit dömd för både misshandel och bilstöld.

Först på senare år fick Marko veta att hans mamma blev så svårt misshandlad av en man att hon tvingades till operation. Marko gjorde då gjorde lumpen i Finland.

– Skulle jag ha fått reda på det här som vuxen och vältränad soldat eller varit hemma när det skedde så skulle jag ha suttit i fängelse i dag.

Hyllar sin mamma

1998 slog Marko Lehtosalo igenom som ”Markoolio”. Med artisteriet vände allt. Han säger att han blir skrämd när han tänker på hur hans liv hade kunnat se ut.

Marko Lehtosalo har sedan han slog igenom hjälpt sin mamma att bli av med skulder, och i dag har hon flyttat från Orminge.

Lehtosalo säger att hon många gånger bett om ursäkt för allt som varit.

– Min mamma har blivit irriterad på mig när jag i intervjuer har sagt att min mamma varit fantastisk under min uppväxt. Hon har sagt till mig: ”Mark, säg som det var”.

Han vänder sig sedan direkt till sin mamma.

– Mamma, jag tycker att du har varit fantastisk, förutom allt skit som hänt. Du är en bra mamma, du är en fantastisk farmor och mormor. Dina barnbarn älskar dig och dina tre barn också, säger Marko Lethosalo och brister i tårar.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Marko ”Markoolio” Lehtosalo.


Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN