Italien vill stoppa migrantvåg – i Afrika

avTT

Foto: Valdemar Lindekrantz/Kustbevakningen
Migranter som räddats ur vattnen mellan Libyen och Italien och tagits ombord på svenska kustbevakningens fartyg KBV 002 i fjol.
Foto: Ettore Ferrari/AP/TT
Italiens inrikesminister Matteo Salvini i Rom.
Foto: Libyska kustbevakningen/AP
Några av de migranter som räddades från fyra båtar i sjönöd i Medelhavet i söndags. Den libyska kustbevakningen gjorde räddningsinsatsen.
Foto: Mohamed Ben Khalifa/AP/TT
Italiens inrikesminister Matteo Salvini och Libyens vice premiärminister Ahmed Malteeq i Tripoli på måndagen.

Kan migranter från Afrika stoppas redan innan de nått Medelhavets strand? Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, från främlingsfientliga Lega, lanserar ett kontroversiellt förslag där mottagningscenter sätts upp söder om Libyens gräns.

– Tillsammans med libyska myndigheter kommer vi att stödja upprättandet av mottagnings- och identifikationscenter söder om Libyen. . . för att hjälpa Libyen och Italien att stoppa migration, sade Salvini enligt nyhetsbyrån AFP vid ett överraskningsbesök i den libyska huvudstaden Tripoli.

Många frågor

Mycket kring utspelet är oklart – bland annat hur centren skulle organiseras, hur EU i stort skulle reagera, om det fragmentariska libyska styret ens kan bidra till sådana center samt var de skulle ligga? Libyens vice premiärminister Ahmed Malteeq sade vid träffen med Salvini att Tripoli är redo att tackla migration men att man vägrar migrantläger i det egna landet. Tillbaka i Rom sade Salvini att förhandlingar skulle inledas med Niger, Chad, Mali och Sudan.

Matteo Salvini har redan lovat att inte ta emot "en enda" flykting till samt att stänga Italiens hamnar för fartyg tillhörande hjälporganisationer som räddar migranter som hamnat i sjönöd på Medelhavet. Hans hårda retorik är ett exempel på hur främlingsfientliga Lega, som tillsammans med populistiska Femstjärnerörelsen nu styr Italien, försöker pressa sina EU-kollegor till tuffare tag i migrationsfrågan.

Upprörda ledare

EU-ledarna ska samlas till ett toppmöte senare i veckan, då man egentligen skulle ha klubbat EU:s framtida gemensamma asylsystem. Men de är långt ifrån eniga. Stämningen är upprörd och en rad förslag florerar, bland annat om inrättande av asylläger eller "plattformar för landstigning" i eller utanför EU. Salvini avvisar dock sådana idéer eftersom han menar att Italien då skulle bli ett "flyktingläger för hela Europa".

Parallellt duggar täta rapporter om räddningsfartyg vars personal hjälpt utmattade och skräckslagna migranter i sjönöd. Den så kallade centrala rutten från Libyen till Italien är nu intensivt trafikerad, bara i söndags räddades nära 1 000 afrikanska asylsökande ur vattnen utanför Libyen.