Nya dealen som kan ge Nylander jättekontrakt

Kan kräva miljonlyft: ”Det är klart att det påverkar”

avMartin Tolén

William Nylander väntar fortfarande på sitt jättekontrakt med Toronto Maple Leafs.

Nu har han fått oväntad hjälp – av Dylan Larkin.

– Det är klart att det påverkar, säger Nylander till Sportbladet.

Det råder hockeyfeber i Toronto just nu.

Under sommaren har laget värvat in New York Islanders-stjärnan John Tavares, 27, vilket fått fansen att drömma om Stanley Cup.

Men det finns fortfarande en sak kvar att lösa: William Nylanders kontraktsituation.

22-åringens rookiekontrakt har gått ut och i stället har Nylanders agent och Maple Leafs general manager Kyle Dubas suttit i förhandlingar om ett nytt jättekontrakt sedan i juli.

Men samtidigt är Toronto pressat för att klara lönetaket och än så länge är parterna inte överens – även om Nylander inte hymlar om att han gärna stannar kvar.

– Det känns som att vi är på väg åt rätt håll. Jag vet inte om vi är en utmanare (till att vinna Stanley Cup reds. anm.) redan i år, men vi vill väl först och främst ta oss vidare till andrarundan. Vi har åkt ut direkt två år i rad, så det är ett stort steg för oss. Sen är vi på väg åt rätt håll inom de närmsta sju–åtta åren, säger Nylander när Sportbladet träffar honom i samband med ett träningspass i Björkängshallen i Huddinge.

”Klart att det påverkar”

Samtidigt kan 22-åringen ha fått oväntad hjälp med kontraktssituationen.

I dagarna skrev Dylan Larkin – som befunnit sig i en liknande situation som Nylander – på ett nytt femårskontrakt med Detroit Red Wings värt 6,1 miljoner dollar (motsvarande 56 miljoner kronor) per år.

Foto: TT
Dylan Larkin.

Och då William Nylander visat upp bättre siffror i statistiken är det mer eller mindre otänkbart att Nylander ska skriva på ett kontrakt under den lönen, enligt amerikanska experter.

– Allt som händer påverkar allas kontrakt, så det är klart att det även det här påverkar. Men det är upp till agenten och general managern att göra upp om, det är inget som jag har kontroll över, säger Nylander.

Vad vill du ha i lön?

– Det är en bra fråga. Det är inget jag kan svara på. Det blir bara onödigt.

Är du värd mer än Larkin?

– Det får ni se …, säger han och spricker upp i ett leende.

Samtidigt ryktas det om att Toronto vill ha in en etablerad toppback. Du är inte rädd för att du ska ”offras” i en trejd?

– Det har gått rykten om mig under de två år som jag har varit där, så de kan fortsätta säga vad de vill. Om det händer så händer det. Det är inget jag kan påverka. Just nu tänker jag bara på att få en bra situation för mig själv och hamna i ett bra lag, förhoppningsvis Toronto, där vi kommer kunna vinna.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall

”Säger att jag ser ut som Tarzan”

Toronto startar upp säsongen den 13 september och innan det hoppas Nylander ha kontraktet på plats.

Och under träningspasset i Björkängshallen – lett av pappa Michael Nylander med spelare som William och Alexander Nylander samt Axel Jonsson-Fjällby på isen – är det en sak som sticker ut.

William Nylanders nyodlade skägg.

– Det är ett litet sommarskägg. Jag har inte fått ha det på två år så det är skönt att äntligen kunna spara lite och ha det. Man har inte haft någon vidare bra skäggväxt innan, säger Nylander och fortsätter:

– Det är många som kommenterar det, men det är några mer i laget som sparat också. Lagkamraterna gillar det. Några har sagt att jag sett ut som Tarzan, så jag var tvungen att se till att det såg lite bättre ut. Det var lite ovårdat ett tag, men nu känns det bra.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM