Här bubblar det av XAMAPANYE!

Av: Johan Gunnarsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Barcelona

Njut av rosa skumpa och kryddig korv i Barcelona

I anslutning till baren Can Paixano finns en butik där gäster kan handla med sig kallskuret och cava. Eller beställa hemleverans av delikatesserna.
Foto: SARA RINGSTRÖM
I anslutning till baren Can Paixano finns en butik där gäster kan handla med sig kallskuret och cava. Eller beställa hemleverans av delikatesserna.

På en bakgata ett stenkast från havet, mitt i hjärtat av Barcelona, ligger en liten krog.

Här skummar rosa cava i glasen. Här langas tallrikar med vällagrad ost, lufttorkad skinka och kryddiga korvar.

Det här, det är katalanernas stolthet – Can Paixano.

Välkommen in!

Den gamle mannen bakom bardisken ropar till mig.

– Du kan inte bara dricka, du måste äta något också.

Han håller min beställda flaska – rosa cava – som gisslan.

Jag ber honom plocka ihop lite katalanska godsaker och i ett nafs står jag med cavaflaskan i ena handen och två delikatesstallrikar i den andra. De är överfyllda med pa amb tomaca – tomat- och vitlöksbröd med skinka och ost i kuber, samt fuet och llom – tunnskivad kryddig korv och lufttorkad fläskfilé.

Mannen bakom disken befriar mig från tio euro och jag kan bana vidare genom folkmassan för att hitta mina vänner.

Funnits i 40 år

Det är trångt inne på Can Paixano. Det är det nästan alltid. Och högljutt. Men medan jag pressar mig fram mellan en kvinna som överdoserat parfym och ett gäng stimmiga tjejer kan jag inte låta bli att tänka på hur typiskt trevligt stället är. Trängseln borde vara en grogrund för irritation, men alla är glada och vänliga.

Can Paixano är en legendarisk ”xampanyería” – en champagnekrog. Stället slog upp portarna för 40 år sedan, långt innan turisterna satte sina fötter på La Rambla.

Då var gästerna sjömän eller hamnarbetare, nu är de studenter, kontorsfolk och arbetare i en underbart omaka blandning.

Peka på korven

Miljön och atmosfären är dock konserverad. Varenda por i träväggarna, bardisken och de mörka balkarna i taket andas rustik taverna. Vi hittar ett ledigt hörn längst in och kalasar på godsakerna. De tar slut alldeles för fort och kräver påfyllning.

På typiskt spanskt manér hänger charkvarorna framme, i taket över bardisken. Så om man inte kan spanska eller katalanska är det bara att peka. För att beställa cava behöver man egentligen bara veta att ”rosado” betyder rosa – och det är en lite sötare sort – och att ”seco” betyder torr.

Kommer gärna igen

Väl medvetna om att bubblet enligt konstens alla regler inte är champagne envisas katalanerna med att kalla cava för ”xampanye”. De är stolta över sin xampanye, sedan får fransmännen säga vad de vill.

Champagne eller inte, på vägen ut frågar en kypare om vi inte ska köpa med oss en flaska. Jag säger att vi hellre kommer tillbaka.

– No pasa nada – det är okej, säger han.

– Ni är välkomna. Ni vet var vi finns.

Fakta/Can Paixano

Can Paixano ligger lite undanskymd på en bakgata, men vid lunchtid och tidiga kvällar fylls restaurangen till brädden. Så länge man inte lider av klaustrofobi finns det dock alltid plats.

Öppettider: Måndag–lördag 09.00–22.30

Meny: En bocadillo (en sorts baguettemacka) med ett glas cava kostar 27–45 kronor. En flaska rosa cava och två portioner tapas kostar knappt 90 kronor.

Adress: Carrer de la Reina Cristina 7, Barcelona.

tel +34 (93) 310 08 39

www.canpaixano.com

FESTA LOSS PÅ KATALANSKA GODSAKER

Bullabesa

En fiskgryta som starkt påminner om klassikern bouillabaisse.

Fuet

Korv gjord på rimmat och torkat griskött. Serveras överallt.

Llom

Uttalas ”jom”. Fläskytterfilé som serveras i många olika varianter; torkad, rökt, gravad eller stekt. Används ofta som pålägg.

Calçots

En mjuk, avlång och lite sötaktig lök som grillas över öppen eld. Serveras ofta med ”salsa romescu”, en sås på bland annat sötmandel, chili och paprika.

Crema catalana

Traditionell katalansk efterrätt på mjölk, äggulor och socker under ett lock av karamelliserat socker. Ungefär som crème brulée.

Escalivada

En rätt med rostade grönsaker; auberginer, paprika, zucchini och vitlök.

Escudella

Kataloniens nationalrätt. En gryta på bönor, kött, grönsaker och ofta massor av vitlök.

Fideuá

Kataloniens och Valencias svar på paella. Kött, fisk eller skaldjur blandat med nudlar och grönsaker.

MorcillaBlodkorv. Ser svart och läskig ut, men är mycket god.

ÅKA HIT

Charter/paket: De flesta stora reseföretagen syr ihop paketresor. Airtours säljer fasta weekendresor för runt 3 000 kronor.

På egen hand: Ryanair flyger till Girona från drygt 200 kr enkel, ibland ännu billigare.

www.ryanair.se

SAS/Spanair flyger till Barcelonas flygplats Prat de Llobregat. Enkel resa från cirka 700 kronor. Bästa pris med reguljära bolagen hittar du på:

www.destination.se

Bo

Ett hyggligt hotellrum kostar cirka 400 kronor per person och natt. Över 1000 hotell att boka i alla prisklasser hittar du på:

www.destination.se

Lägenheter, vandrarhem och andra boendealternativ finns på:

www.bcn.es

Ladda ner resguide!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN