Solvalla flyttar – får toppmodern arena

Av: Michael Carlsson, Patrik Fernlund, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges huvudstadsbana för trav, Solvalla, kan komma att flytta.

Solvalla kommer få en ny toppmodern arena om några år – med bland annat tak över banan.

– Det här är hur bra som helst för oss, säger Sportchefen Mattias Stenby.

Stockholms Stad har gett förslag på att bygga 3 500 lägenheter på den plats där Solvalla står just nu. Genom denna satsning frigörs mark lämpad för att bygga bostäder på. Satsningen skapar även nya arbetstillfällen.

Det innebär att Sveriges huvudstadsbana kan flytta på sig – men för Solvalla blir det bara ett lyft. De kommer nämligen bli världens modernaste travanläggning.

– Vi kommer få en toppmodern anläggning med bland annat tak över banan. Det här skapar enorma förutsättningar för oss och det här känns hur bra som helst, säger Mattias Stenby, Sportchef på Solvalla.

Framtidens mötesplats

Dessutom kommer Brommapojkarnas anläggning, en idrottsakademi, hotell- och konferensverksamhet att byggas på den nya sportarenan. Satsningen kallas ”Framtidens mötesplats”.

Vart kommer den nya banan att byggas?

– Den kommer att flyttas cirka en kilometer från där banan ligger nu. Den kommer att ligga mitt emot landningsbanan på Bromma flygplats.

När kommer flytten inledas?

– Byggstart blir om ett år och hela bygget kommer ta två år.

”Svenska hästsporten till nästa nivå”

Solvallas VD, Stefan Lundborg, är även han mycket nöjd.

– Genom den nya travanläggningen kommer vi att kunna ta såväl travsporten som den svenska hästsporten i stort till nästa nivå. Att vi dessutom kan göra det på mark som inte kan bebyggas med bostäder, samt att Stockholms Travsällskaps mark blir ett attraktivt bostadsområde, skapar förutsättningar för en levande stadsdel som alla trav- och sportintresserade samt invånarna i Västerort kan ta del av säger han.

För IF Brommapojkarna innebär det här också ett kraftigt lyft.

- För att kunna bibehålla och utveckla både vår viktiga och breda ungdomsverksamhet, samt våra elitlag, är en modern och ny anläggning med effektiva träningsmöjligheter en nödvändighet. Samtidigt kommer Idrottsakademin ge oss möjlighet att behålla våra talanger på hemorten och skapa unika möjligheter för morgondagens stjärnor, säger Ola Danhard, klubbdirektör, IF Brommapojkarna.

Mer information följer under eftermiddagen på Trav365.

Publicerad: