USA: Bolåneinstitut tas över av staten

Av: Elisabet Wahl, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bush-adminstrationen vill undvika ekonomiskt kaos

Krisryktena har länge omgett de båda amerikanska bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac.

Nu går Bush-adminstrationen in och tar kontrollen över bolagen.

Bush-administrationen tar nu över kontrollen av de två krisstämplade bolåneinstituen Fannie Mae och Freddie Mac och byter samtidigt ut den högsta ledningen.

Övertagandet av de båda bolånejättarna presenterades av finansminister Henry Paulson. I ett uttalande säger han att övertagande är ”det bästa sättet att skydda våra marknader och skattebetalarna” mot den risk som de båda bolåneinstitutens ekonomiska situation skapar.

Kan kosta skattebetalarna miljoner

”De kommer inte längre att styras med strategin att maximera aktieägarnas vinster, en strategi som uppmuntrar risktagande”, skriver Paulson enligt AFP.

Övertagandet kan komma att kosta de amerikanska skattebetalarna miljontals dollar men enligt Paulson är det värt risken eftersom de finansiella effekterna om bolagen går under skulle bli så enormt mycket större.

– Det skulle påverka amerikanernas möjligheter att få bostadslån, billån och andra lån, säger Paulson enligt nyhetsbyrån AP.

”Nödvändiga åtgärder”

Beslutat att låta staten ta över Fannie Mae och Freddie Mac fick stöd av den amerikanska centralbankens chef Ben Bernanke:

”Dessa nödvändiga åtgärder kommer att bidra till att stärka USA:s bostadsmarknad och främja stabilitet i finansmarknaden”, skriver Bernanke i ett uttalande.

Publicerad: