Kristoffer Appelquist struntar i manus – men tar med bebisen på turné

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristoffer Appelquist
Foto: Magnus Sandberg
Kristoffer Appelquist

NÖJE

Kristoffer Appelquist är nybliven pappa och aktuell med en ny föreställning.

Han lämnar manuset hemma – men tar med sig bebisen på turné.

– Det är lite skrämmande, säger han till Nöjesbladet.

Komikern och ”På spåret”-profilen Kristoffer Appelquist, 44, är van att hans föreställningar är noggrant skrivna, välregisserade och ungefär likadana från kväll till kväll.

I nya showen ”Frågornas Herre” provar han ett helt nytt grepp och gör en föreställning som helt saknar manus.

– Det är lite skrämmande men föreställningen kommer handla om oss där i salongen. När publiken går in och sätter sig får de skriva ner en fråga på en lapp. Anonymt om de vill. Jag drar sedan lappar ur en burk och improviserar efter bästa förmåga, säger Kristoffer Appelquist till Nöjesbladet.

– Det blir lite som att man varje kväll bygger en skrotskulptur som kanske inte skulle klara sig på Liljevalchs vårsalong, men det är väldigt roligt att se någon som bygger en skrotskulptur. Sen slängs den skrotskulpturen och vi bygger en ny nästa kväll.

”Lista ut i förväg”

Appelquist känner sig inte speciellt orolig över att det inte ska bli roligt.

– Det jag med all säkerhet vet är att chansen att det ska bli roligt och trevligt ökar när folk får engagera sig i föreställningen jämfört om de skulle behöva lyssna på snyftberättelser om att folk var taskiga mot mig i skolan när jag växte upp, säger han.

Han menar också på att det till viss del går att förutse vissa frågor från publiken vilket lugnar honom lite.

– Om hundra personer ställer frågor så går det att i förväg lista ut tio av dessa. Det är statistisk lag. Som om du åker Finlandsbåt och de ropar ut ”Har vi en läkare ombord?”, då kan en statistiker med ganska hög precision tala om hur många läkare som är ombord.

– På samma sätt kan jag förutse att frågorna: ”Vad är meningen med livet?”, ”Hur tränar du?”, ”Vem är bästa komikern i Sverige?”, ”Vem sitter i regeringen om två år?” och ”Vilka ska sitta i Svenska Akademien?” kommer att dyka upp, säger han.

Hur kan man göra ett roligt svar och humor av frågan ”Hur tränar du?”

– Vi som är ståuppkomiker har ju nästan som ett inre kartotek. Det finns nästan inget ämne som vi inte har skojat om tidigare. Om någon busvisslar i publiken så har jag ju ett skämt om busvissling.

– Jag kanske inte har ett skämt som just är svaret på hur jag tränar, men jag skulle kunna säga att jag började träna när jag flyttade till Stockholm. Innan bodde jag i Värmland och där kunde man gå ut och vara tjock ifred om man ville. Men det får man inte i Stockholm. Sen så skaffade jag en pt som tvingar mig att göra saker som jag hatar och en dietist som tvingar mig att äta äcklig mat. Och så garvar folk lite åt det. Som ett spontant svar på en ärligt ställd fråga så kanske det är det roligaste man kan säga i stunden.

Fick barn i december

Komikern tycker att det är befriande att inte behöva ha ett manus men menar samtidigt på att det ändå kräver en hel del förberedelser.

– Det gäller ändå att vässa instrumentet. Om du går och ser improviserad jazz så betyder det inte att människorna som spelar inte kan sina instrument. Tvärtom. De är extra bra på att spela för att bli bra improvisatörer. Det samma gäller mig. Jag gör mina läxor och går hos en improvisationslärare en gång i veckan. Det handlar om att inte låsa sig och inte blockera sig utan låta fantasin styra.

– Det enda jag kan kontrollera är början och slutet på föreställningen. Jag jobbar på två håll. Att ta kontroll över det som går att kontrollera. Och sedan acceptera att det är improvisation jag sysslar med.

Kristoffer Appelquist och hans sambo Isabelle Ahonen, 31, blev föräldrar till dottern Maggie i december i fjol.

Gör du en Perrelli och tar med bebisen på turné?

– Nu har ju Charlotte Perrelli ett riktigt jobb och gör långa konserter, övar och har med sig ett band och så. En ståupp-komiker har ju ett lättare liv. Men absolut, hon kommer hänga med.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN