”En vecka och vi älskar dig redan”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hyllas stort – efter två matcher

Pontus Jansson gick till Leeds från Torino
Foto: TT
Pontus Jansson gick till Leeds från Torino

Två matcher, en seger och redan en supporterfavorit.

Pontus Jansson har fått en drömstart i klassiska Leeds.

”En heroisk jävel”, är ett av många goda omdömen i sociala medier.

En ny tränare i Sinisa Mihajlovic och över en natt var Pontus Jansson oönskad i italienska Torino. Den 18 augusti blev mittbacken istället klar för Leeds i den engelska andraligan Championship.

– Det var Mihajlovic och presidenten som blev osäkra. Jag blev skadad också, jag tror det hade en del i spelet, och de var inte säkra på att mitt knä skulle hålla för en hel säsong. Eftersom jag jobbat så jävla hårt med mitt knä i två år och krigat både innan och efter varje träning för att göra allt bra och nu verkligen känner mig bra så får jag höra det... Då blir jag också jävligt förbannad. Det enda rätta var att lämna och de gick med på det, berättade Jansson nyligen i samband med landslagsamlingen inför VM-kvalet mot Nederländerna den 6 september.

”Älskar den här killen”

Väl på plats i England har Pontus Jansson fått en flygande start. Trots 0-1 hemma mot Huddersfield Town i svenskens första ligamatch fick 25-åringen beröm i lokalpressen som ett av få glädjeämnen. Efter 2-1-segern mot Blackburn på tisdagen är lovorden ännu större.

”På tiden att någon kan försvara”, ”en heroisk jävel”, ”en kulthjälte inom kort”, ”bara varit här en vecka och vi älskar dig redan” och ”omedelbar legendar” är bara några av hyllningarna på Twitter till Janssons egen tweet efter segern med texten ”When you give fucking everything, sooner or later you will get the result!”.

Redan på landslagssamlingen i början av månaden talade Jansson också om sin övertygelse att det kommer gå bra både för honom och Leeds under säsongen.

– Jag är forfarande utlånad men det finns en klausul så efter 20 matcher måste Leeds köpa mig. 20 matcher ska jag spela, det är inget snack om saken, sa 25-åringen.

”Betalar tillbaka pengarna”

Är målsättningen Premier League nästa säsong?

– Ja, de har storsatsat med att ta in elva-tolv spelare och presidenten har gått ut och sagt att han betalar tillbaka pengarna till de som köpt årskort om de inte tar en playoff-plats. Så att de är tydliga med att de satsar.

Leeds president är italienaren Massimo Cellino, ökänd för att sparka tränare och skapa allmänt kaos både från sina 22 år som ägare för italienska Cagliari och sin korta sejour i Leeds som han köpte 2014. Jansson säger sig ändå ha fått ett mycket gott intryck av 60-åringen.

– Han är kung. En typisk italienare. Jag vet att han gillat mig ända sedan han var i Cagliari och under hela den här resan jag varit ute i Europa. Så det känns bra. Det blir nog bra detta.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.