Sparkade tränaren: Står fast vid det jag sa

avLinus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Filander ger sin syn på Västerås fiasko

Foto: TT
Martin Filander.

Seriefavoriter på förhand.

Men nu fullbordade Västerås fiaskot och missar playoff mot SHL.

Martin Filander sparkades i januari – men trodde att laget skulle vända på fiaskot.

– Jag står fast vid det jag sa, säger han nu.

Foto: Bildbyrån
Nye tränaren Andreas Appelgren

Västerås stämplades snabbt som ett krislag och efter de svaga resultaten valde klubben att ge sportchefen Niklas Johansson och tränaren Martin Filander sparken i januari.

Det gav ingen effekt över huvud taget.

Med nye tränaren Andreas Appelgren vid rodret fortsatte förlusterna att radas upp och klubben sjönk som ett blysänke i tabellen – trots att Filander trodde annorlunda.

– Jag vet att det kommer att vända nu. Bordet är dukat och killarna och laget har hittat en väg som funkar tillsammans med ledarna. För de som kommer dit är det bara spela vidare på pianot så kommer det gå kanon, de kommer att lyckas. Jag hade önskat att jag fick vara med på resan hela vägen, sade 34-åringen till Sportbladet i samband med att han fick sparken.

Trodde det skulle vända

Men det visade sig att han fick fel.

Väldigt fel.

I sista omgången stod det klart att Västerås missar playoff, trots förlängningsseger (3–2) mot Tingsryd, och fiaskot fullbordades.

– Jag var helt säker på att det skulle vända, att Västerås skulle nå något positivt i slutändan även om inte jag var inblandad längre, säger Filander nu.

– Jag står fast vid det jag sa, fortsätter han.

Kan du känna nu med facit i hand att Västerås gjorde fel som sparkade dig?

– Det blir jävligt spekulativt om jag ska svara på det. Men klubben kände väl att de var desperata och tvungen att göra något. Jag respekterar fortfarande det beslutet.

"Är helt olika coacher"

Hur mycket har du sett laget efter att du fick lämna?

– Väldigt mycket. Jag är intresserad och bryr mig fortfarande om killarna i laget. Det är tråkigt för alla, fans, spelare och sponsorer, att det blev som det blev.

Varför misslyckades Västerås?

– Säsongen började bra för oss, men sedan drabbades vi av väldigt tunga skador. Senaste tiden har laget varit hyfsat skadefria, men det är svårt att vända mentalt. De hade tappat både självförtroendet och spelet.

Hade du gjort något annorlunda än Andreas Appelgren om du var kvar?

– Ja, vi är helt olika typer av coacher och vi hade sannolikt valt olika väg. Men vad som är rätt eller fel går bara att spekulera i. Jag har full respekt för Andreas och är övertygad om att han gjorde allt vad han kunde.

Publicerad: