Elofssons varning: ”Kan ta flera år innan Northug är sig själv”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Northug.
Foto: Olsen, Geir / TT NYHETSBYRÅN
Northug.

Petter Northug har fått hela säsongen förstörd av sjukdom efter att i fjol åkt på en överträningssmäll.

Per Elofsson känner igen symptomen som förstörde hans karriär och varnar norrmannen.

– Det kan ta många år innan han är sig själv igen, säger han till Dagbladet.  

Förra säsongen förstörde Petter Northug, 32, med för hård träning på och efter ett höghöjdsläger inför säsongen. I år var han inriktad på att komma tillbaka och utmana om OS-guld.

Men när säsongen rullar in på sluttampen så har Northug bara fått åka en enda världscuptävling, i Lillehammer i december. Resten har förstörts av sjukdomar och svag form.

En som känner igen sig i frustrationen är Per Elofsson. Den flerfaldige svenske världsmästaren avslutade sin egen karriär 2005, 26 år gammal, efter att inte ha kunnat återhämta sig efter överträning.

– Jag kom aldrig tillbaka efter det. Jag vet väldigt väl hur frustrerande det är när man tror kroppen fungerar bra – men så går det dåligt när man tävlar. Jag lider med Petter, jag vet hur han har det, säger han i en intervju med Dagbladet.

”Hade tagit en lång, lång paus”

Elofsson menar att det som krävs är ett väldigt gott tålamod.

Foto: TT
Elofsson.

– Problemet är inte att han inte gör jobbet, det är att han vill lite för mycket. Det svåraste är att inse att man måste ha väldigt lång tid på sig för återhämtning. Det räcker inte med några veckor eller månader. Det kan ta flera år innan han är sig själv igen. Jag blev det aldrig, säger Elofsson.

– Hade jag varit Petter hade jag tagit en lång, lång paus för att hämta sig ordentligt. Man måste vara tålmodig även om det är riktigt svårt.

Petter Northug har själv meddelat att nästa tävling blir i början på april när han ska åka NM i teamsprint tillsammans med sin yngre bror Even.

Publicerad:

LÄS VIDARE