Byggjätten klar som ny sponsor för Blåvitt

AVSLÖJAR: Serneke in med 5 miljoner kronor årligen i IFK Göteborg

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

IFK Göteborg har gjort klart med ny huvudsponsor.

Enligt Sportbladets olika uppgifter blir det som väntat byggföretaget Serneke som blir ny samarbetspartner till Blåvitt.

Avtalet ska, enligt flera källor, vara värt närmare fem miljoner kronor per år.

När IFK Göteborg under torsdagen inleder säsongen med sin första träning har klubben även meddelat att man kommer presentera en ”stor nyhet för föreningen”.

Det blev nyligen klart att tidigare huvudsponsorn Prioritet Finans och IFK Göteborg inte kommit överrens om en förlängning av samarbetet på stjärnsponsornivå som funnits sedan 2011.

Andra gången gillt

I stället kliver byggjätten och börsnoterade Serneke in som ny huvudsponsor i IFK Göteborg.

Sportbladet avslöjade redan 2016 hur byggföretaget var redo att kliva in i föreningen när förhandlingarna mellan IFK Göteborg och Prioritet Finans då strulade, men det sponsorskapet stoppades då av att Prioritet Finans var en av de större delägarna i Serneke.

Enligt Sportbladets källor är avtalet över längre tid än de senaste huvudsponsoråtagandena som IFK Göteborg haft under senare år, nu fyra till fem år.

Byggjätten betalar närmare fem miljoner kronor per år för huvudsponsorskapet men har till skillnad från föregångaren Prioritet Finans inte åtagit sig stora bonusutbetalningar vid sportsliga framgångar.

Orsaken uppges vara att både föreningen och sponsorn vill bygga från grunden utan att premiera kortsiktiga framgångar.

Nettot som tillfaller föreningen ska dock ligga över vad finansbolaget bidragit med under senare år.

Dock är det nya huvudsponsorskapets i värde en bra bit från summorna som Prioritet Finans betalade under parternas inledande samarbetsår med start 2011. I tre års tid pumpade finansbolaget då in ett rekordbelopp, efter idrottsliga sponsorförhållanden, på cirka 10 miljoner kronor årligen.

Bygger skyskrapa och Blåvitt

Sannolikt kommer även andra samarbeten mellan byggjätten och IFK Göteborg presenteras under torsdagen mer än det renodlade sponsorskapet som innebär den mest framskjutna placeringen på matchdräkterna.

IFK Göteborg lär intensifiera satsningen på förorterna kring Göteborg och att få till fler fotbollsplaner där med hjälp av byggföretaget.

Ola Serneke är vd, en av grundarna och storägare i företaget som bär hans namn och som rankas som Sveriges åttonde största byggbolag och som omsätter 5,5 miljarder kronor årligen.

Företagets mest kända projekt just nu är bygget av skyskrapan Karlatornet i Göteborg som när det är färdigt 2021 blir Nordens högsta byggnad med sina 245 meter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM