Kan EU döda internet?

Nytt direktiv nära att klubbas igenom

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Europaparlamentet röstade ja till länkskatt och till ett förbud mot att filma och fotografera sportevent.
Foto: Jean-Francois Badias
Europaparlamentet röstade ja till länkskatt och till ett förbud mot att filma och fotografera sportevent.

KULTUR

Under stående applåder klubbade EU-parlamentet i dag utkastet till ett nytt upphovsrättsdirektiv för internet.

De mest kontroversiella paragraferna är nummer 11 och 13 – den förstnämnda förbjuder sökmotorer att utan tillåtelse (och eventuell betalning) visa utdrag från tidningsartiklar och liknande. Den andra tvingar publiceringsplattformar att införa automatiska filter som stoppar upphovsrättsskyddat material.

Fortfarande är inte slaget avgjort – först ska EU-parlamentets beslut med alla dess olika tillägg och ändringar jämkas ihop med Ministerrådets. Tekniktidningen Verge noterar att den processen är så krånglig att parlamentets egen presstjänst först skickade ut en felaktig beskrivning. I januari väntas en slutgiltig kompromiss kunna antas.

Rättighetsinnehavare – även en del mindre organisationer för exempelvis författare och fotografer – har hyllat förslaget, och menar att de stora nätföretagen finansierat motståndet.

Från flertalet nätfrihetsgrupper har det låtit annorlunda. Wikipedias grundare Jimmy Wales varnar exempelvis för att direktivet “kommer döda internet”.

Försvararna påpekar att direktivet nu uttryckligen undantar recensioner, parodier och andra tillåtna användningar av upphovsrättsskyddat material. De har dock inte lyckats svara på motfrågorna – hur ska man lära ett automatiskt filter att känna igen en parodi? Och varför skulle företagen bry sig om det, när det inte finns något straff för att filtrera bort för mycket?

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN