Mahmouds mamma nekas visum för sonens begravning

avJosefin Silverberg

17-åriga Mahmoud Alizade knivhöggs till döds på en gymnasieskola i Stockholm i december.

Hans mamma som är afghansk medborgare och bor i Iran, nekas visum för att komma på sin sons begravning.

– Skälet är att man menar att det finns en risk att familjen blir kvar efter att viseringen gått ut – det väger starkare än familjens önskan, säger Viktor Banke som företräder.

Luciadagen förra året knivhöggs Mahmoud Alizade av en annan elev på Enskede Gårds gymnasium i Stockholm.

En jämnårig elev misstänktes för dådet och greps i närheten av skolan. I dag, den 2 maj, inleddes rättegången mot honom.

Mahmoud Alizade kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn hösten 2015. Hans familj är afghanska medborgare men bor i Iran. De har ansökt om visum för att kunna vara med under rättegången – och för att kunna vara med på Mahmouds begravning, men nekas, vilket tidningen Mitt i var först med att berätta.

– Grunden är att de menar att det finns en risk att familjen kvarblir efter viseringen har gått ut, och att det väger starkare än familjens önskan, säger familjens målsägarbiträde Viktor Banke, som även skriver kolumner för Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Privat
Mahmoud Alizade deltog i manifestationer för ensamkommande på Medborgarplatsen med bland annat Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

”Stor bedrövelse för familjen”

Därför försöker Banke få begravningen uppskjuten och hoppas på ett annat beslut efter överklagandet.

– Det här är en stor bedrövelse för familjen, de har sålt allt de äger för att kunna komma hit och lever i en extremt utsatt situation. Mahmoud var deras enda hopp och mamman vill säga hej då till sin son, säger Viktor Banke.

Att visum för resor med anledning att kunna vara med på en begravning nekas är inte helt ovanligt. Det är EU och Schengenländernas regler som styr.

– Min bestämda uppfattning är att det är en otroligt hård bedömning, men det säger ju också något om hur hårda de här bedömningarna är.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

Enskede