Spelet om regeringsmakten

Busch Thor: Alliansen hänger på en tunn tråd

Val 2018: ”Socialdemokraterna är världsmästare på maktspel”

avAnette Holmqvist

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor erkänner att Alliansen är nära att spricka.

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon säger hon:

– Ja, Alliansen finns, men det är verkligen på en tunn tråd.

Samtidigt kallar hon Socialdemokraterna för ”världsmästare på maktspel”.

Det var i samband med en intervju om Ebba Busch Thors stigande förtroendesiffror som Alliansens vara eller icke vara kom upp. KD-ledaren har på ett år gått från ett förtroende hos väljarna på 16 procent till nu i december, 33 procent.

Lyftet förklarar hon själv med att det ligger mycket hårt arbete bakom, men också genom att Kristdemokraterna har varit tydliga i vad man tycker och vilken politik man vill se.

Djup splittring i Alliansen

Att Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i statsministeromröstningen och dessutom öppnat för att släppa fram Stefan Löfven (S) har skapat en djup spricka i Alliansen. KD har hela tiden stått bakom Kristersson.

Programledaren Jenny Alversjö ställde i programmet frågan till Busch Thor om hon anser att Alliansen finns i dag.

Svaret från KD-ledaren blev:

– Ja, men det är ju verkligen på en tunn tråd. Alliansens existensberättigande avgörs av den politiken vi står för och om vi är beredda att göra verklighet av den.

Foto: Pontus Orre
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor

”Världsmästare på maktspel”

Därefter frågar den andra programledaren, Jesper Börjesson, vems fel det är att Alliansen hänger på en skör tråd. Och då blir Busch Thors svar att ”vi alla har en del i det”.

Att Stefan Löfven i går beviljades mer tid av talmannen till att försöka bilda en regering menar Ebba Busch Thor är ”ganska förväntat”.

– Är det något parti som är världsmästare på maktspel så är det Socialdemokraterna. Jag tyckte att det var ganska väntat att han på något vis skulle lyckas få detta till att kräva mer tid, trots att det nu har gått närmare 90 dagar sedan valdagen och man har suttit i ganska mycket möten med varandra.

Hög tid för annan än Löfven

Ebba Busch Thor tror dock inte att slaget om regeringsbildningen ännu är över.

– Det tror jag inte. Vill man ha en ny politisk inriktning då tror jag inte man ska ge Stefan Löfven fyra år till, utan då är det hög tid att ge någon annan förtroende.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!