Åklagaren: Jag ville ge Kim Walls familj en kram

Så fick han Peter Madsen fälld för mordet

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Det fanns inga vittnen och ingen säker dödsorsak.

Trots det lyckades åklagaren Jakob Buch-Jepsen få ubåtsbyggaren Peter Madsen dömd till livstid för mord.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar han om hur det var att hålla i ett av Skandinaviens mest uppmärksammade fall.

– Efter försvararens slutplädering var det några sömnlösa nätter. Hon gjorde ett bra jobb. Det fick mig att fundera på om vi verkligen hade fått med allt, säger Jakob Buch-Jepsen.

Den 21 augusti 2017 flyter en kvinnotorso upp på den steniga stranden utanför naturreservatet Klydesøen på ön Amager, Danmark.

En cyklist gör det makabra fyndet.

Det är den svenska journalisten Kim Wall som har varit försvunnen i tio dagar efter en ubåtstur med uppfinnaren Peter Madsen.

En av många lögner

Inledningsvis hävdar Peter Madsen att han släppt av Kim Wall helskinnad på Refshaleøen i Köpenhamn. Men när polisen kontrollerar de övervakningskameror som finns på platsen syns varken ubåten eller kvinnan till.

När Madsen konfronteras med detta ändrar han sig – Kim Wall har dött av en olycka på ubåten. Sedan har han begravt henne till sjöss.

Det är en av många lögner som kommer prägla ett av Nordens mest makabra mordfall.

Första gången specialåklagare Jakob Buch-Jepsen träffar Peter Madsen är vid omhäktningsförhandlingen i Köpenhamns byrett den 5 september.

Han blir förvånad.

Trots att Madsen har erkänt att Kim Wall dött på ubåten och en torso hade flutit iland verkar Madsen oberörd. Han insisterar på att förhandlingen ska hållas för öppna dörrar.

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Jakob Buch-Jepsen, 53, har jobbat med komplicerade fall som rör exempelvis terrorbrott, sexualbrott mot barn och mord.

”Stor tilltro till sig själv”

Jakob Buch-Jepsen ber om en paus och går ut och ringer förundersökningsledaren från Köpenhamnspolisen, Jens Möller-Jensen.

– Vi diskuterade saken och kom fram till att: Nu kör vi. Vi försöker få ut så mycket detaljer som möjligt från Madsen.

Det blir en maratonlik häktningsförhandling på fyra timmar där Madsen brer ut texten om vad som har hänt Kim Wall. Eller rättare sagt – hans version.

– Jag hade en klar strategi om att nu skulle vi få honom att berätta så mycket som möjligt i rätten. För det är väldigt bra att man får med det i ett protokoll i rättsboken. Det var därför det blev en så lång förhandling, säger Jakob Buch-Jepsen.

Och fortsätter.

– Min uppfattning av honom är att han hade för stor tilltro till sig själv.

”En olyckshändelse”

I det här läget hävdar Peter Madsen att Kim Wall dött i en olyckshändelse där hon fått en 70 kilo tung lucka i huvudet.

Byretten går inte på Madsens förklaring. Han omhäktas och rätten beslutar att Madsen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den ger en förklaring till varför Madsen varit så oberörd. Rättspsykiatrikern konstaterar att Madsen har en personlighetsstörning med psykopatiska och narcissistiska drag.

Jakob Buch-Jepsen förstår nu att Madsen är något utöver det vanliga. Det är inte ovanligt att våldsbrottslingar är psykopater men inte alltid i kombination med narcissism.

– Amager-mannen, fotbollstränaren och familjefadern som visade sig vara Danmarks värsta serievåldtäktsman, hade en sådan personlighetsstörning men inga narcissistiska drag, säger Jakob Buch-Jepsen.

”Stärkte psyket med löpning”

Från vardagsrumsfönstret i radhuset i Västra hamnen i Malmö har Jakob Buch-Jepsen utsikt över Öresund. Dagen han tar emot Aftonbladet för en intervju ligger en grå dimma över havet.

– En klar dag ser jag bron och Danmark härifrån. Det är fint, säger han.

Samtidigt som havet var plats för ett av Nordens mest makabra mordfall hjälpte det Jakob Buch-Jepsen att behålla förståndet under hans livs mest hektiska tid som åklagare. Det blev många kvällspromenader med familjens tax Cajsa längs med stranden.

Men ibland krävdes det mer för att jaga bort demonerna.

– Jag stärkte mitt psyke med löpning. Jag brukade springa snabbt längs med havet.

Havet gav också hopp om att lösa fallet. Om morgnarna när han satt på tåget på väg till kontoret i Köpenhamn brukade han titta ut mot havet och fundera på hur det gick för dykarna.

– Om vattnet var lugnt visste jag att de skulle ut. Vissa dagar kände jag nästan på mig att något skulle hända. Att de skulle göra ett fynd.

I början av oktober kom det stora genombrottet – dykarna hittade Kim Walls huvud.

Eftersom det inte fanns några frakturer på kraniet sprack Madsens förklaring om att hon fått en lucka i huvudet.

Detaljerna fällde honom

Det stora dilemmat var att kroppen legat i vatten en lång tid. Det gjorde det omöjligt för rättsläkarna att fastställa en 100-procentigt dödsorsak.

Samtidigt fortsatte Madsen att slingra sig. Nu sa han att Kim Wall hade dött av kolmonoxidförgiftning i ubåten när han själv befann sig uppe på däck.

När rättegången inleds mot Peter Madsen har Jakob Buch-Jepsen därför en strategi. Han ska få Madsen att falla på sitt eget grepp.

Han vet att Madsen älskar att berätta, gärna detaljerat. Planen är därför att jämföra alla detaljer med de tekniska bevisen för att slå hål på Madsens lögner.

– Ju mer detaljerad han blev desto mer säker blev jag på att det han sa inte stämde.

Fem timmar in i den första rättegångsdagen gräver Madsen sin egen grav. Han berättar att Kim Wall dog någon gång mellan 23.00 och 23.24 på kvällen den 10 augusti. Efter det parkerar han ubåten på havsbotten och lägger sig för att sova. Det är först på morgonen, drygt sju timmar efter hennes död, som han ska ha styckat henne.

Jakob Buch-Jepsen med taxen Cajsa.
Foto: KRISTER HANSSON
Jakob Buch-Jepsen med taxen Cajsa.

Detta strider mot rättsläkarens utlåtande som med säkerhet har slagit fast att vissa av skadorna uppkommit vid eller kort efter dödens inträde. Absolut inte sju timmar efter.

– Då tänkte jag: Nu har jag honom.

Madsen nöjer sig inte med ingående beskrivningar. Han agerar som om rättegången är hans egen show. Han raljerar och talar stundtals nedlåtande med åklagaren och kallar honom vid förnamn.

”Ovanligt grova filmer”

– Enstaka gånger sa jag till honom att det var jag som ställde frågorna – inte han. Ibland lät jag honom ha den rollen för det visade ju hur han var.

Jakob Buch-Jepsens trumfkort är också de extremt grova våldsfilmerna som Madsen hade på sin hårddisk och hade tittat på i sin mobil. Grovheten chockade åklagaren.

– Jag visste faktiskt inte att det fanns sådant. Det var ovanligt grova filmer. Det är inget du kan prata med din fru om. Jag visade dem för några andra åklagare och kunde prata lite med dem om filmerna.

Rättegången hårdbevakas av media och fyller löpsedlar runt om i världen. Jakob Buch-Jepsen uppvaktas hårt av journalister och han känner sig stundtals väldigt pressad.

– Jag kände att det fanns en förväntning på mig att få honom fälld. Vissa dagar oroade jag mig också för att han bara skulle dömas för brott mot griftefriden. Då hade han blivit en fri man direkt eftersom det bara ger sex månaders fängelse i Danmark.

Men Jakob Buch-Jepsen behöver egentligen inte oroa sig. Han har lyckats demaskera Madsen för rätten och visat att han är en lögnare.

Foto: KRISTER HANSSON
När Jakob Buch-Jepsen ser tillbaka på ubåtsmordet konstaterar han att det är det fall som har påverkat honom allra mest.

Ständigt påpassad

Tillsammans med den tekniska bevisningen, som avdelningen för grova brott vid polisen i Köpenhamn och rättsläkare hade tagit fram, lyckas han visa att Kim Wall med stor sannolikhet blev mördad, att gärningen var planerad och att Madsen hade sexuella fantasier om mord.

Köpenhamns byrett dömer ubåtsbyggaren till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden.

När Jakob Buch-Jepsen ser tillbaka på ubåtsmordet konstaterar han att det är det fall som har påverkat honom allra mest. Den massmediala bevakningen gjorde att han kände sig ständigt påpassad. Dessutom exponerades han om och om igen för bilder från gärningen och extremt grova filmer och bilder.

– Jag har sett många konstiga saker. Det ingår i jobbet, men det här var något av det grövsta jag sett.

”Ville ge dem en kram”

Det fanns stunder som Jakob Buch-Jepsen kände sig ledsen och nedstämd. Att möta Kim Walls pojkvän och familj utan att få visa medlidande var allra jobbigast.

– Det var frustrerande att inte få visa några känslor inför dem när fallet pågick. När det enda jag ville var att ge dem en kram.

Nu har han skapat en relation till föräldrarna och har träffat dem flera gånger efter rättegången. Många kramar har det blivit och på årsdagen av Kim Walls död deltog både han och polisinspektör Jens Möller-Jensen i motionsloppet till hennes minne.

– Det var en lättnad att bara få vara människa. Det strider mot min natur att inte visa känslor men det ingår i jobbet.

Publicerad:

LÄS VIDARE