Socialisterna utropar sig till valsegrare

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regimskifte efter det spanska parlamentsvalet

När 85 procent av rösterna i det spanska valet räknats stod det klart att regeringspartiet PP förlorat. Makten överlämnas nu till socialistpartiet PSOE. Socialistledaren Jose Luis Rodriguez Zapatero höll presskonferens sent på söndagskvällen.
Foto: CHRISTOPHE SIMON/AFP
När 85 procent av rösterna i det spanska valet räknats stod det klart att regeringspartiet PP förlorat. Makten överlämnas nu till socialistpartiet PSOE. Socialistledaren Jose Luis Rodriguez Zapatero höll presskonferens sent på söndagskvällen.

MADRID

De spanska socialdemokraterna PSOE gick på söndagskvällen ut och utropade sig som segrare i parlamentsvalet som genomfördes i skuggan av terrordådet i Madrid. Strax efteråt erkände sig regeringspartiet besegrade.

När 85 procent av rösterna räknats, stod det klart att regeringspartiet PP förlorat med sina 37,5 procent mot PSOE:s 43 procent av rösterna.

Dragkampen mellan Spaniens två största partier är därmed över för den här gången. Makten överlämnas nu till socialistpartiet PSOE.

– Resultatet visar att PSOE har fått en väsentlig ökning i alla autonoma områden och storstäder. Därmed kan vi åta oss regeringsuppdraget, sade partisekreteraren José Blanco.

PSOE-ledaren José Luis Rodriguez Zapatero blir Spaniens nästa regeringschef. Han avlöser José Maria Aznar,

Orsaken till att PSOE gick om på upploppet var sannolikt terrordådet i torsdags. Inte attentatet i sig, men det faktum att de skyldiga misstänktes vara islamister som ville hämnas för att Spanien har stött USA i kriget mot Irak.

Strålande solsken

Vackert väder och vrede gjorde tillsammans att mängder av spanjorer gick till valurnorna på söndagen.

– Genom att rösta visar vi att vi inte viker oss för terrorismen, sa en av de östande till Aftonbladets Thomas Gustafsson på plats i Madrid.

Efter dagar av mycket regnande sken åter solen på Madrids gator, tre dagar efter de fruktansvärda bombattentaten som tagit minst 200 liv.

Många barer öppnade åter sina uteserveringar och Madridborna flanerade i solen.

– Det var en ganska stillsam stämning, lite högtidligt, säger Thomas Gustafsson till aftonbladet.se.

Ilska mot Aznar

Enligt TT var många av de röstande kritiska mot premiärminister José Maria Aznar. De lägger skulden för attentaten på honom eftersom han ingått i USA:s allians i Irak. Avslöjanden kvällen före valet om att fler spår leder till al-Qaida har stärkt vreden.

Nittio procent av spanjorerna var emot engagemanget i Irak. Inte desto mindre vann regeringspartiet PP lokalvalen i maj och har hela tiden lett i opinionsmätningarna inför detta val, några procentenheter före PSOE.

Valet gäller de 350 platserna i cortes underhus, deputeradekammaren, och en del av den i stort sett maktlösa senaten. Dessutom hölls regionalval i Andalusien.

Socialdemokraterna tros ha fördel av ett högt valdeltagande.

Malin Ekmark, Angela Ljungström/TT

Publicerad: