Min tanke var att ögat gått

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Nordström räddades av visiret: Nära bli blind

KARLSTAD

Det var skräcksekunderna som fick hela Löbergs Lila Arena att stanna upp.

Direkt efter nedsläpp fick Färjestads landslagsman Peter Nordström en motståndarklubba i ansiktet.

Han var bara någon centimeter från att bli blind.

– Visiret räddade synen, säger läkaren Bosse Lindwall.

FYRA SEKUNDER TOG DET Precis i matchinledningen fick Färjestads Peter Nordström Luleå-spelaren Karl Fabricius klubba rakt i ansiktet, bara någon centimeter från ena ögat. Nu tvingas Nordström vila minst en vecka   annars riskerar han att bli blind på ögat.
Foto: MICKE SÖRENSEN
FYRA SEKUNDER TOG DET Precis i matchinledningen fick Färjestads Peter Nordström Luleå-spelaren Karl Fabricius klubba rakt i ansiktet, bara någon centimeter från ena ögat. Nu tvingas Nordström vila minst en vecka annars riskerar han att bli blind på ögat.

Efter bara fyra sekunder åkte Luleåspelaren Karl Fabricius klubba upp i ansiktet på Peter Nordström, 29. Han sjönk ihop och grimaserade illa på isen.

– Jag såg ingenting alls, det var bara en grå massa. Min första tanke var att ögat gått, säger Nordström.

Klubbspetsen träffade Nordström bara någon centimeter under vänstra ögat. Om slaget tagit lite, lite längre upp hade katastrofen varit ett faktum.

– Peter använder hjälm och visir på rätt sätt. Tur det, annars hade han blivit av med synen på vänstra ögat. Nu stoppade visiret upp klubban, säger Bosse Lindwall, Färjestads läkare.

Synen tillbaka

Det var först tio minuter efter olyckan som han så smått började få tillbaka synen igen. Då hade Lindwall undersökt Nordström och konstaterat en blödning på främre kammaren. Lindwall fick även sy fyra stygn innan Färjestadsstjärnan fick åka vidare med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad för ytterligare undersökning.

Där konstaterades också en skada bakom näthinnan.

– Peter har drabbats av kraftigt våld mot ögat och han får räkna med vila i en vecka. Den här typen av skador måste man vara försiktig med, säger Lindwall.

Han stoppar nu landslagsmannen från spel i minst en vecka.

– Får han ett enda slag till mot ögat nu är risken stor att han blir blind på ögat, varnar Lindwall.

Har speciallins

Nordström har redan nedsatt syn på sitt vänstra öga och använder en specialgjord lins. Den tappade han i samband med smällen, men tur i oturen var att den fastnade på matchtröjan och kunde återfinnas.

För Nordström var detta andra smällen mot ansiktet i kvartsfinalserien mot Luleå. Han har sedan tidigare ett märke under höger öga efter en hög klubba.

– Det är alltid en olyckshändelse när klubbor kommer upp i ansiktet, men samtidigt är det så att det blivit fler och fler höga klubbor inom hockeyn. Det är inte tufft med höga klubbor, det är fult.

Nordström ville dock inte kritisera Fabricius, 21, för hårt.

– Nej, men han måste tänka på vad han gör med klubban.

Luleås unge forward var nedstämd efteråt.

- Det jag gjorde var oavsiktligt, men samtidigt fult. Jag får vara glad över att han inte tappade synen, säger Fabricius.

Efter matchen sökte han också upp Nordström och bad om ursäkt.

Patrick Kipler (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN